Liga Szakszervezetek: ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon

Gazdaság-szakszervezetek

Budapest, 2015. február 18., szerda (MTI) – Ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon a Liga Szakszervezetek szerint egy korábbi törvénymódosítás nyomán, egyebek mellett azért, mert a biztosítandó elégséges szolgáltatás szintjét a törvény olyan magasan határozza meg, hogy az észrevétlenné teszi a munkabeszüntetést – közölte az érdekvédelmi szervezet a sztrájk napja alkalmából elküldött tájékoztatásában szerdán az MTI-vel.

    A közlemény szerint a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) február 18-át a sztrájk napjává nyilvánította, miután a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkáltatói oldala továbbra sem fogadja el a sztrájkjog nemzetközi szintű védettségét.


    Jelentősen kibővült a sztrájk jogellenességének fogalma a 2010-es sztrájktörvény-módosítással – írta Kéri Ádám, a Liga jogi szakértője a tájékoztatásban. Jogellenesnek minősül a sztrájk akkor, ha a felek nem működnek együtt a munkabeszüntetés során, akkor is, ha visszaélnek a sztrájkjoggal, valamint abban az esetben is, ha az elégséges szolgáltatás teljesítését gátolja a sztrájk olyan szolgáltató esetében, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet folytat.


    A szakértő szerint a megváltozott szabályozás egyrészt általános kategóriák – joggal való visszaélés, együttműködési kötelezettség – beemelésével definiálatlan fogalmaktól teszi függővé a sztrájk jogszerűségét. Ezen kívül az elégséges szolgáltatásban való megállapodás is feltétel lett, amit vagy a törvény definiál, vagy a felek határoznak meg. A törvényi meghatározás olyan magasan határozza meg az elégséges szolgáltatás szintjét, hogy az észrevétlenné teszi a sztrájkot – írta a szakértő.


    Amikor a feleknek kellene megállapodniuk az elégséges szolgáltatás mértékében, de ez nem sikerül, a bíróság dönt róla. Azonban a bíróságok eljárása elhúzódik, több esetben előfordult, hogy akkor hoztak döntést, amikor a sztrájk már aktualitását vesztette – jegyezte meg a jogi szakértő a tájékoztatásban.

gde \ gpp \ gtr