Lízingszövetség: a svájci frank erősödése mintegy 250 ezer járműfinanszírozási szerződést érint

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a svájci frank árfolyamának rendkívüli erősödése mintegy 250 ezer devizaalapú járműfinanszírozási szerződést érint, a szövetség várakozásai szerint a havi törlesztőrészletek összege nagyságrendileg az árfolyam elmozdulásának mértékével növekszik – közölte a lízingszövetség az MTI-vel.

 .

 
A szövetség adatai szerint ezen szerződések állománya mintegy 300 milliárd forintra rúg. Lévai Gábor, a lízingszövetség főtitkára kiemelte: arra egyelőre nehéz becslést adni, hogy az ügyfelek hány százaléka nem tudja majd fizetni a megnövekedett törlesztőrészletet, tény azonban, hogy a 2008-as (mintegy 20 százalékos) árfolyam-elmozdulás is jelentősen  megnövelte a bedőlő hitelek arányát. Másrészt sok ügyfél csak a szerződés hosszabbításával tudta folytatni a havi törlesztések fizetését. Erre számít a szövetség a mostani drasztikus mértékű árfolyam-elmozdulás következményeként most is – tette hozzá Lévai Gábor.

Budapest, 2007. november 22.
Egyre több autó kerül vissza a nem fizető állampolgároktól a bankokhoz. Ezek a lízingelők vagy nem akarják, vagy nem tudják fizetni a havi részleteket. Az autók egy része az Autó Aukció Kft. csepeli raktárába kerül, ahol heti egy alkalommal aukciókat rendeznek ezekből az autókból. Az árverésen általában 60-70 kocsi talál új gazdára.
MTI Fotó: Balaton József: A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»


A főtitkár emlékeztetett arra: a 2008-as árfolyam-növekedés hatásait a lízingcégek nagyjából 3-6 hónappal később érzékelték. Most arra számít a szövetség, hogyha tartósan magas marad a svájci frank forintárfolyama, akkor a negatív hatások már a következő 1-3 hónapban jelentkezhetnek, mivel a lakossági ügyfeleknek most kevesebb a tartalékuk, mint a válság kitörésekor volt.

A lakossági ügyfeleken túl, a frank magas árfolyama 1000-1200 kis- és középvállalati ügyfelet is hátrányosan érint. Az általuk lízingelt eszközökre igénybe vett lízingforrások értéke 15 milliárd forint – fűzte hozzá a főtitkár.

A Magyar Lízingszövetség a drasztikus árfolyam-erősödés kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a fizetési nehézségekkel szembe kerülő ügyfelek ne halogassák a probléma kezelését és forduljanak segítségért a lízingtársaságokhoz – mondta Lévai Gábor.