Londoni elemzők: decemberben folytatódott, sőt mélyülhetett is a magyarországi defláció

Világgazdaság-Magyarország-infláció


Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2015. január 13., kedd (MTI) – Decemberben is minden bizonnyal negatív volt az éves összevetésben számolt magyarországi infláció, mivel az előző hónapok mélyülő deflációját okozó tényezők nem sokat módosultak – jósolták a decemberi inflációs adatsor szerdai ismertetése előtt londoni pénzügyi elemzők. Egyes vélemények szerint még mélyülhetett is a teljes kosár alapján mért éves defláció.

 .

    A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays közgazdászai szerint a novemberivel megegyező mértékben, 0,7 százalékkal csökkenhetett a tizenkét havi fogyasztói árindex a múlt hónapban. Ez a londoni konszenzustól is jóval elmaradó várakozás, a City elemzői közösségének előrejelzési átlaga ugyanis mínusz 0,4 százalékos éves inflációt valószínűsít decemberre.


    A Barclays elemzői szerint a defláció novemberi mélyülésének okai decemberben is érvényesültek: az olajárak a múlt hónapban még tovább estek, az élelmiszerkomponensben alig érzékelhető az inflációs nyomás, az energiahordozók termékkörében erőteljes a defláció, és a magyarországi maginfláció is lassul.


    A ház londoni közgazdászai szerint a folyamatosan csökkenő globális energiahordozó-árak várhatóan még tovább késleltetik a magyar infláció élénkülését. Jóllehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csökkentette saját inflációs előrejelzését 2015-re, a Barclays elemzői szerint azonban még e felülvizsgált jegybanki prognózisra is lefelé mutató kockázatok hatnak.


    A cég alapeseti előrejelzési forgatókönyvében 0,60 százalékpontos idei MNB-kamatcsökkentés – és így 1,50 százalékig süllyedő alapkamat – szerepel, bár a ház londoni elemzői a decemberi inflációra adott előrejelzésükben megjegyezték, hogy a jegybank részéről egyelőre nem hangzott el egyértelmű kamatcsökkentési szándékot jelző utalás.


    A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint még mélyülhetett is az éves összevetésben számolt magyarországi defláció a múlt hónapban: a ház azzal számol, hogy a tizenkét havi fogyasztói árindex 0,8 százalékkal csökkent decemberben a 0,7 százalékos novemberi visszaesés után.


    A GS londoni elemzői szerint a magyarországi defláció általuk jósolt mélyülésének fő tényezője – ugyanúgy, mint a térség egészében – az olajárak további csökkenése, valamint a legnagyobb kereskedelmi partnergazdaságok alacsony inflációja. Magyarország esetében mindehhez továbbra is hozzáadódnak a több menetben végrehajtott hatósági közműdíj-csökkentések, annak ellenére is, hogy a 2014 végétől belépő bázishatások bizonyos mértékben már mérséklik e tényező dezinflációs hatását – hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni közgazdászai.


    A GS elemzőinek várakozása szerint a teljes kosárra számolt éves magyarországi infláció 2015 első felében végig negatív marad, szintén elsősorban az alacsony olajárak miatt. Emellett a tavalyi adóemelésekből eredő, 2015-ben belépő bázishatások is további dezinflációs hajtóerőként jelennek meg a havi adatokban.
    Az átforduló bázishatások 2015 vége felé és 2016 elején már az infláció meglehetősen gyors élénkülését eredményezik, de az valószínűtlen, hogy az éves összevetésű inflációs ütem a belátható előrejelzési távlatban eléri az MNB 3 százalékos célszintjét – jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.


    A GS közgazdászainak várakozása szerint ez, valamint a forint gyengeségével szembeni nagyobb jegybanki tolerancia az idei év első felében további 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést tesz lehetővé.


    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a novemberivel megegyező, mínusz 0,7 százalékos tizenkét havi inflációt várnak decemberre. A ház szerint ennek fő tényezője, hogy a kiskereskedelmi üzemanyagárak múlt havi meredek csökkenése semlegesítette az egy évvel korábbi közműdíj-csökkentés bázishatását, amely egyébként felhajtóerőt adott volna a decemberi éves inflációnak.


    A JP Morgan londoni elemzői januárra várják a magyarországi defláció további mélyülését: a ház előrejelzése szerint a magyarországi fogyasztói árindex ebben a hónapban 0,8 százalékkal csökken éves összevetésben.


    A cég minden körülményt – így az euróövezetből importált dezinflációs, illetve deflációs tényezőket, valamint a magyar gazdaságban változatlanul érvényesülő negatív kibocsátási rést is figyelembe véve – összesen 0,50 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést vár az idén Magyarországon, márciusi kezdettel.

gke \ gte