Magánellátás közkórházban: az intézmények egyeztetnének a tilalomról

A jövőben nem lehet majd állami kórházban magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtani – így döntött a kormány. Erre azért volt szükség, mert az állami intézményekben, állami műszerekkel végzett kezelések egy jelentős részét, 56 milliárd forint értékben az OEP is finanszírozta, vagyis az egészségbiztosítási pénztár és a beteg is fizetett a gyógyításért. Az egészségügyi államtitkár szerint a cél az összekuszált betegutak szétválasztása.

 .

 

A kormány célja, hogy a jövőben az egészségbiztosítási pénztár ne finanszírozzon magánellátást – mondta a héten a Duna TV Közbeszéd című műsorában az egészségügyért felelős államtitkár. Zombor Gábor szerint teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben.

„A kormány támogatja, hogy az egészségipar, magántőkéből egészségügyi szolgáltatást finanszírozzon, egy fontos kritérium van, hogy a munkahelyteremtést és a befektetést ugyan a kormány támogatja, de ezeket a magánkezeléseket az OEP nem támogathatja” – fogalmazott az államtitkár.

 A cikkhez tartozó videóanyagot az eredet hír oldalán nézhetik meg: tovább»


Az Uzsoki utcai kórházban külön VIP-osztályon gyógyítják a fizetős betegeket.

Az egyik internetes oldalnak a kórház főigazgatója azt mondta: a fizetős beteg után pénzt kap az orvos, az ápoló, de a kórház is profitál, a befizetett összeg 20%-át kapja az intézmény, amiből új műszereket vesznek. Ficzere Andrea ezért egyeztetést kezdeményezett az államtitkárral, hogy a náluk működő rendszer megmaradhasson.

A Kórházszövetség is a fizetős ellátás megerősítését javasolta a kormánynak korábban, mert így szerintük többletforráshoz juthat az egészségügy. Velkey György, a kórházszövetség elnöke bizonyos feltételekkel ugyan, de elfogadhatónak nevezte a mostani kormányzati javaslatot is.

„Ha kellő forrásbővítéssel és az állami rendszernek az egyértelmű, hatékony megerősítésével jár, akkor azt tudjuk mondani, hogy ez is egy járható út” – mondta.

A kormányzati döntés szerint, a jövőben nem lehet majd állami kórházban magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtani. A változtatásra azért van szükség, mert az állami tulajdonú intézményekben, állami műszerekkel végzett gyógyítás finanszírozása, sokszor nehezen átlátható. Így olyan kezeléseket is kifizetett az OEP, amelyekért amúgy a beteg is fizetett. A költségvetésnek ezek a duplán kifizetett kezelések, 56 milliárd forintjába kerülnek.

Hogy a gyakorlatban mikortól és pontosan hogyan valósulhat meg az állami és a magán szolgáltatás elkülönítése, egyelőre nem tudni.

Jelenleg, a dialízis központtól kezdve, az egyszerű orvosi vizsgálatokon át egészen a plasztikai sebészetig, 220 magánszolgáltató működik az országban.