Magyar szempontból kedvező az uniós csomag

Megállapodtak az Európai Unió állam-, illetve kormányfői egy 315 milliárd eurós Európai Stratégiai Beruházási Alap mielőbbi felállításáról. A forrás beindíthatja az európai gazdaságot, és segítheti a válság leküzdését. Az ülés után Orbán Viktor azt mondta: a csomag magyar szempontból kedvező, mert sikerült kivédeni, hogy Magyarország uniós fejlesztési pénzeket veszítsen el. A miniszterelnök az orosz válság kapcsán arról is beszélt, hogy nem szabad végzetesen legyengült országként tekinteni Oroszországra.

 .

 
Az eddigiektől eltérően már az első napon, csütörtökön sikerült minden napirendi kérdésben egyetértésre jutniuk az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek. Megállapodtak egy 315 milliárd eurós Stratégiai Beruházási Alap mielőbbi felállításáról. A forrástól remélik az európai gazdaság fellendülését és a válság leküzdését.

Az ülés után Orbán Viktor arról beszélt: a csomag kedvező magyar szempontból, mert sikerült kivédeni, hogy Magyarország uniós fejlesztési pénzeket veszítsen el. A miniszterelnök azt hangsúlyozta: a tagállamoknak korábban már megítélt uniós fejlesztési forrásokat nem érintheti a csomag.

Fenyegett és azt hiszem egy kicsit még mindig fenyeget az a veszély, hogy a nekünk egyszer már odaítélt pénzből akarnak egy új beruházási alapot létrehozni, vagy abból is szeretnének oda forrást átirányítani, ez a magyarokat egyébként kevésbé fenyegeti. Mert azok az országok, akik a forrásaikat eddig nem hívták le, azok inkább ki vannak téve ennek a kockázatnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A miniszterelnök óvatosságra intett az orosz válság megítélésében. Orbán Viktor azt mondta, nem szabad végzetesen legyengült országként tekinteni Oroszországra.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

Az orosz devizatartalékok rendkívül erősek, az orosz katonai potenciál rendkívül erős, az orosz gazdaság újjászervezhető. Oroszország egy komoly ország, nem szabad úgy tekinteni rá és úgy gondolkodni róla, mint egy végzetesen legyengült országról. Komoly tényező és komoly tényező marad a jövőben is és ezért kellő komolysággal kell viszonyulnunk Oroszországhoz – hangoztatta a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: az uniós tagállamok Ukrajnát illetően egységesen akarnak cselekedni, és nem engednek a megosztási kísérleteknek. A miniszterelnök a közös álláspontot úgy foglalta össze: az ukrán szuverenitás mellett kiállunk, Oroszország ellen újabb szankciókat nem vezetünk be.


Forrás: Duna Televízió – Híradó