Magyarország is örülhet a gazdasági migránsoknak

109 milliárd forintot utaltak haza a külföldön munkát vállalók

Összesen 343 millió eurót, vagyis közel 109 milliárd forintot utaltak Magyarországra a külföldön munkát vállalók 2013-ban. Ez a nettó összeg, tehát már levontuk azt, amit a más országokból érkezők utaltak el tőlünk – írja az Origo.

   Az Eurostaton megjelentek az európai unió lakosainak nemzetközi pénzutalásaira vonatkozó statisztikái. Az utalások túlnyomó részét az EU-n belüli országok közti migránsok küldik vissza származási országukba, legfőképp a családjuknak vagy a saját számlájukra.
 
Több megy ki
 
  Az adatok szerint az EU-ban dolgozó, az unión kívülről érkező migránsok 28,3 milliárd eurót küldenek haza az unión kívül élő családjuknak, miközben az unióba csak 10,3 milliárd érkezik. Ez a 18 milliárd eurós deficit már egy nagyobb csökkenést jelez, hiszen 2012-ben még 19,8, míg 2011-ben 20,5 milliárd euróval több pénz utaltak ki magánszemélyek az unióból, mint be.
 
Magyarország jól jár
 
  Magyarországnak nincs mit mérlegelnie, hiszen nettó értelemben csak profitál a szabad munkaerő-áramlásból. A külföldön munkát vállaló magyarok ugyanis 343 millió euróval többet utalnak haza, mint amennyit tőlünk elutalnak a más országokból érkezett, de Magyarországon dolgozó munkavállalók. Az Eurostat szerint a legtöbb pénz az unióbós országokból jön: évente 263 millió euró (mai árfolyamon több mint 83 milliárd forint). A nem EU-s államokból pedig 147 millió euró (46 milliárd forint) érkezik.
 
Még adózik is itt ez a pénz
 
  A külföldön dolgozók természetesen az adott országban adózzák le jövedelmüket. Ám amikor Magyarországra utalják, azt is vállalják, hogy megtakarítás esetén itt fizetik a 16 százalékos kamatadót és a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Ha pedig itt költik el, akkor megy az államháztartásba a 27 százalékos áfa is. Nem is beszélve arról, hogy 107 milliárd forintnyi fogyasztás mekkora pluszt jelent a gazdaságnak, mind a termelést, mind a munkahelyek számát tekintve.

Forrás: Origo