Magyarországi befektetési lehetőségekről tárgyalt Orbán Viktor Szöulban

Vezető dél-koreai cégek irányítóival is tárgyalt Orbán Viktor Szöulban. Köztük a Hyundai autógyár, a KDB Bank és a Hankook gumigyártó vezetőivel. Elsősorban újabb magyarországi befektetések lehetőségéről szóltak a megbeszélések.

 .

 
Nem véletlenül hívják Ázsia egyik „Kis Tigrisének” Dél-Koreát. A dinamikusan fejlődő ország gazdasági sikereit nagyban köszönheti jó kereskedelmi kapcsolatainak. Magyarország ebből a szempontból is kitüntetett helyzetben van, hiszen már 25 éve ápol jó diplomáciai, kulturális és gazdasági kapcsolatokat Dél-Koreával. Az együttműködés kiteljesedését jól jelzi, hogy 1989 óta több mint tizenötszörösére nőtt a két állam közötti kereskedelmi forgalom mértéke. A magyar export tavaly majdnem meghaladta a 300 millió dollárt.

Többek között az ukrán válságról, az Oroszországgal való együttműködésről és a magyar-korai gazdasági kapcsolatokról is tárgyalt dél-koreai kollégájával a külgazdasági és külügyminiszter. A találkozó után Szijjártó Péter azt mondta: a két ország gazdasági céljai egybevágnak. A szöuli kormány fejlesztési terve alapján ugyanis a közepes méretű koreai vállalkozások külföldi beruházásait akarják ösztönözni. A külgazdasági és külügyminiszter szerint hazánknak érdeke, hogy ezek a vállaltok Magyarországot válasszák, hiszen csúcstechnológiát képviselnek mind az autóiparban, mind pedig az elektronikában.

A magyarországi befektetési lehetőségekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök is koreai üzleti vezetőkkel. A magyar kormányfő a Hyundai autógyár, a Hankook gumigyártó vállalat, valamint a KDB Bank vezetőivel is egyeztetett.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

A miniszterelnök a magyar tanszéket is működtető Hankuk Egyetemen tartott előadást Európa helyzetéről, jövőjéről, valamint a geopolitikai kihívásokról. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Európa most egy új vezetést és egy újabb esélyt kapott a válságból való kilábalásra. „Az elkövetkező öt évre megválasztott és már hivatalba lépett európai vezetéssel a kontinensnek esélye van arra, hogy visszaszerezze versenyképességét, gazdasági növekedését és helyét a világgazdaságban.” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint Európának olyan új geopolitikai kihívásokkal is szembe kell néznie, mint például az ukrán válság. Orbán Viktor hangsúlyozta: ezekre a problémákra higgadt, nyugodt választ kell adni. „Magyarország támogatja Ukrajna függetlenségét, mert mi abban hiszünk, hogy kell egy országnak lennie Oroszország és Magyarország között. Ez Magyarország elemi érdeke is, egy független Ukrán állam”- jelentette ki Orbán Viktor.

Előadásában a magyar kormányt patrióta kabinetként jellemezte, amely keresztény, nemzeti, demokratikus, és a munkaalapú társadalom kialakítására törekszik. Az egyetemi előadás után Orbán Viktor lerótta kegyeletét a szöuli nemzeti temetőben, a háborús hősök síremlékénél.

A kétoldalú magyar-koreai kapcsolatok további erősítése érdekében a magyar delegáció tagjai több egyezményt is kötnek majd az ázsiai ország képviselőivel és üzleti fórumot is tartanak. Oktatásügyi és légyügyi egyezményt írnak alá a két ország vezetői. Orbán Viktor miniszterelnök pedig a dél-koreai államfővel is tárgyalóasztalhoz ül majd pénteken.