Már a kormány is elismeri, hogy extra pénzt hagy jövőre a nyugdíjasoknál

Csökkentették az inflációs előrejelzésüket

Portálunk tegnap írt arról, hogy a jogszabályi kötelezettségeken felüli kifizetésben részesíti jövőre a kormány a nyugdíjasokat. Állításunkat arra alapoztuk, hogy a nyugdíjak megállapításakor, emelésekor figyelembe vett inflációt felülbecsüli a kormány, miközben minden mértékadó elemzői számítás ennél alacsonyabb mutatókkal dolgozik – ideértve a Magyar Nemzeti Bankot is, olvasható az mfor.hu cikkében.

Nos, tegnap végre kiderült, hogy már a kormány sem tartja elérhetőnek a saját számait. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis közzétette frissített makrogazdasági prognózisát, melyből kiderül, hogy az infláció nem úgy alakul, ahogy azt tervezték. A korrekcióra azonban – melynek szükségességét az mfor is többször jelezte – csak most, az év végén, pár nappal 2018 előtt került sor.

S hogy mit is jelent mindez? A kormány eddig 3 százalékos inflációval számolt 2018-ra, ami mellett akkor is kitartott, amikor például a jegybank a negyedévente publikált inflációs jelentéseiben már kisebb számokkal állt elő. Az MNB legutóbb pár hete tette közzé frissített előrejelzését, melyben 2,5 százalékos inflációt vár a következő évre.

Az infláció azért fontos egyebek mellett, mert ehhez igazítottan állapítják meg minden év elején a nyugdíjemelés mértékét. Így történik ez 2018-ban is, amikor a 3 százaléknak megfelelő ütemben nőnek a járandóságok. Ha viszont a jegybanki előrejelzést kellene alapul venni, akkor csak 2,5 százalékkal emelkednének ezek a juttatások.

Mára azonban a kormány is frissítette számításait, és rájött, hogy jövőre bizony csak 2,7 százalékos lehet az infláció mértéke. Ez mindjárt 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mint a nyugdíjak megállapításakor figyelembe vett 3 százalék. Vagyis amennyiben tényleg alacsonyabb lesz a pénzromlás üteme, mint amivel eddig számoltak, akkor a különbözet tulajdonképpen extra juttatásként kerül majd az idősekhez, amely nem lenne indokolt a jogszabályi kötelezettségek alapján.

Azt majd az idő eldönti, hogy a kormány vagy a jegybank előrejelzései lesznek helytállóak, bár ami az idei évet illeti, inkább az MNB inflációs jelzései jöttek be. Így lehet ez a 2017-es, tehát az idei folyamatokkal is. A kormány mai tudása szerint 2,4 százalék lehet az infláció, az MNB 2,3 százalékot vár, de mint azt jelezték a decemberi jelentésükben, az év utolsó hónapja alacsony inflációval kecsegtet, tehát akár még kisebb lehet az éves mutató.

Ez pedig azt jelentené, hogy az idén novemberben adott visszamenőleges nyugdíjkiegészítés, melynek mértéke 0,8 és 0,9 százalék között volt havi szinten (s nem pont 1 százalék, mint írtuk azt tegnapi cikkünkben, de ha figyelmen kívül hagyjuk a kerekítéseket, nagyjából azt az összeget – havi 1000 forintot – kapjuk “többletként”, amit írásunkban feltüntettünk) szintén extra bónuszt biztosított a nyugdíjasoknak, tehát olyan kifizetést, amely meghaladta a jogszabályokban foglaltak szerint járó összeget.

Mindez persze a nyugdíjasok életét nem fogja sokkal jobbá tenni, de az is világos, hogy a kormány bőkezűsége pont a 2018-as parlamenti választáshoz közeledve kezdte el jutalmazni az időseket.

Forrás: mfor.hu