Maradunk bóvliban vagy jön a felminősítés?

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings, ugyanakkor nem biztos, hogy végrehajt bármilyen módosítást.

 .

A Fitch “BB plusz” hosszú távú államadós-osztályzatot tart érvényben Magyarországra. Ez azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s hosszú futamú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású “BBB” sáv alsó szélétől.

A besorolások kilátása mindhárom cégnél stabil

 

Ha most nem lesz semmi, hát mikor?

A nemzetközi hitelminősítő az idén első ízben vizsgálja a magyar besorolásokat. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a hitelminősítők egy-egy államadósra évi két-három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig péntekre, és a vizsgálat eredményét rendszerint éjszaka, az európai és a New York-i piaci zárások után jelentik be Londonban. A cég 2015-re szóló felülvizsgálati listáján Magyarországra már csak november 20-án kerül ismét sorra.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit. A ház szerint a Standard & Poor’s által nemrégiben végrehajtott osztályzatjavítást további pozitív hitelminősítői lépések követik, valószínűleg már az idei év végén, vagy jövőre.

A további részleteket a privatbankar.hu oldalon olvashatják: tovább»