Márpedig zárva lesz a bolt!

Semjén Zsolt biztos abban, hogy meg fog valósulni a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnapról szóló kezdeményezése. A KDNP-s politikus beismerte, hogy a kérdésben a kormányon belül sincs “teljes nézetazonosság”, Harrach Péter még csütörtökön úgy nyilatkozott: neki elegendő, ha a kormányfő támogatja a kezdeményezést. Semjén szerint a lépés nem fog gazdasági visszaesést okozni, és az sem igaz, hogy sokan elveszítenék állásukat. Nyilatkozatában azt is elmondta: módosító javaslatokat “készek megfontolni, de a törvény meglesz”.

 .

 .

“Biztos vagyok abban, hogy ez a KDNP-s programpont meg fog valósulni” – jelentette ki Semjén Zsolt szombaton a Hír TV P8 című műsorában.

 

 Szlovákiában továbbra is nyitva
 Északi szomszédainknál a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nyújtott be törvényjavaslatot a boltok vasárnapi és ünnepi zárva tartásával kapcsolatban, azt azonban a pozsonyi parlament elutasította.
A párt álláspontja szerint kezdeményezésükkel elsősorban a gyerekes családoknak kívántak volna segíteni, a munkáltatók ellenben arra figyelmeztettek, hogy a zárva tartásra vonatkozó rendelkezés elbocsátásokat eredményezne.
Egyes kimutatások szerint az üzletek vasárnapi és ünnepnapi zárva tartásával 3500 munkahely szűnhetne meg Szlovákiában – figyelmeztettek a munkáltatók. (Forrás: InfoRádió)

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese azt is elismerte, nem állítja, hogy a kérdésben teljes nézetazonosság van a kormányon belül.

Mint ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban úgy nyilatkozott, “nem bölcs dolog” korlátozni a boltok vasárnapi nyitva tartását, szerinte ugyanis minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, és Magyarország még “nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs”.

Semjén úgy véli, Varga nemzetgazdasági miniszterként kizárólagosan gazdasági szempontokat tart szem előtt és megfogalmaz aggályokat, de a kormány egészének a kérdést a maga teljességében kell néznie, aminek van társadalmi aspektusa is a családok vonatkozásában.

Kijelentette: nem indokolt a nemzetgazdasági tárca vezetőjének azon aggodalma, hogy a lépés gazdasági visszaesést hoz. “Az emberek nem fognak kevesebbet vásárolni, csak hét helyett hat nap alatt, ahogy Ausztriában és Németországban is.

E két államban sem történt katasztrófa és nem csökkent a gazdasági növekedés” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint Magyarországon most jött el az ideje annak, hogy a szabad vasárnapot bevezessék.

“Akkora a gazdasági növekedés és olyan a helyzet, hogy elfogadhatja a javaslatot a parlament, amely az egyik leghangsúlyosabb munkásvédelmi lépés” – tette hozzá.

Semjén reményei szerint javaslatuk még ebben az évben megvalósulhat. “A kormány támogatni fogja a tervezetet. Ésszerű és méltányos módosító javaslatokat készek vagyunk megfontolni, de a törvény meglesz.”

A KDNP-s politikus nem hiába ennyire bizakodó, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést: Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint ez bőven “elegendő”. “Az, hogy ez módosítással, vagy módosítás nélkül történik, másodlagos” – nyilatkozta még csütörtökön.

“A vasárnapi forgalom a legalacsonyabb és a multik is azért tartanak nyitva, mert különben hátrányba kerülnének a konkurenciával szemben” – vélekedik Semjén. Szerinte az sem igaz, hogy sokan elveszítenék állásukat.

A szakszervezeti felmérésekre utalva elmondta: a kereskedelemben dolgozók sokkal kevesebben vannak, mint ahány alkalmazottra szükség lenne ehhez a munkához.

“Aki akar, kis családi boltban is vásárolhatna vasárnap, de a nagy létszámú kereskedelmi dolgozók szabad vasárnaphoz való joga és családdal való együttléte erősebb és fontosabb, mint az az egyébként legitim szempont, hogy bizonyos társadalmi kör a vasárnapi bevásárlást programszerűen végezze” – tette hozzá.

Semjén elmondta: már egyeztettek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével, a Munkástanácsokkal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. A javaslatról azt követően születhet döntés, miután a szakszervezetek mellett a boltokat üzemeltető vállalatokat is meghallgatták.