Még nem lefutott az internetadó ügye

Tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el tegnap az Országgyűlés gazdasági bizottsága azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében kivennék az adótörvények módosításai közül az internet megadóztatására – vagyis a távközlési adó kiterjesztésére – vonatkozó részt. Vagyis azt, amely 150 forint gigabájtonkénti árban szabta meg az adó mértékét. Jelenleg úgy fest, nem lesz internetadó, ám november 18-ig sok víz lefolyhat a Dunán: akkor szavaz a parlament a jövő évi adócsomagról, amely Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető ígérete szerint már nem tartalmazza a távközlési adó kiterjesztését. 

 .

 .

 .

A tegnapi módosító felkerült a parlament honlapjára is; némi engedékenységre utal azonban, hogy a javaslat plusz adókedvezményt is adna a távközlési cégeknek, jelesül azt, hogy a társasági adó egy tizenketted részét továbbra is levonhatják

A Fidesz “netkonzultációs biztosa”, az EP-képviselő Deutsch Tamás az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a januárra tervezett konzultációról. Azt mondta, ezúttal nem levélben, hanem a digitális felületeken kérdezik meg a lakosságot, noha felmerül, hogy így a virtuális térben jelen nem lévők véleménye kimarad a konzultációból.

Deutsch – aki egyébként a Cink.hu főszerkesztője, Szily László tanácsait is kikérte az ügyben – kijelentette, még kérdéses, ezt hogyan oldják föl. A fideszes EP-képviselő mindenkinek a véleményét meg akarja hallgatni, a szakmai szervezetekét éppúgy, mint a tiltakozóként. “A felmerülő kérdésekből 10-15 kerülne a nemzeti konzultációba” – mondta Deutsch, aki szerint a cél, hogy Magyarország “digitális középhatalom” legyen.