Megállapodtak: magyar lesz az MKB Bank

Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott a bajor miniszterelnökkel, azt mondta: a bajor-magyar gazdasági kapcsolatok híresen jók, csak az MKB Bank ügye volt kérdés a két fél között, de minden akadály elhárult, így a magyar állam tulajdonába kerülhet az eddig bajor kézben lévő pénzintézet.

 

A német tartományok gazdaságai közül a bajor bővül a legdinamikusabban. Itt a legalacsonyabb a munkanélküliség, a kedvező gazdasági környezetet pedig a legjobban talán az mutatja, hogy 1500, világszerte ismert külföldi cég működtet telephelyet Bajorországban.

Ennek is köszönhető, hogy a bajor az egyetlen tartományi költségvetés a 16 közül, amely kiegyensúlyozott, államadóssága pedig csökken. Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott a bajor miniszterelnökkel, azt mondta: a bajor-magyar gazdasági kapcsolatok híresen jók, csak az MKB Bank ügye volt kérdés a két fél között, de minden akadály elhárult, így a magyar állam tulajdonába kerülhet az eddig bajor kézben lévő pénzintézet.

 A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»


„Egy tüske volt csak a köröm alatt, ezt kellett kihúzni: ez volt az a bank, amelynek a dolgában sikerült dűlőre jutnunk. Egy erőteljes és tisztességes tárgyalás végeztével, mindkét félnek jó megoldás született” – mondta a miniszterelnök.

A tartomány miniszterelnöke is elégedetten nyilatkozott a bank eladásáról. Horst Seehofer azt mondta: az ukrán helyzetről és Európa jövőjéről is tárgyaltak. „Bajorország és Magyarország között nemcsak a gazdaságban szoros az együttműködés, hanem „nagy egyetértés” van „az európai alapértékekről és azok betartásáról”, így a demokráciáról, az önrendelkezés jogáról és a kisebbségi jogokról is” – tette hozzá Horst Seehofer.

A miniszterelnök Münchenben, a Bajor-Magyar Fórum felkérésére tartott előadásában azt mondta: az Európát és Magyarországot is sújtó gazdasági bajokra, hazánk jó válaszokat adott, a magyar modell működik: a munkanélküliség és az államadósság csökken, a gazdaság bővül. Igazságos a közteherviselés, segély helyett munka van, a családokat pedig támogatja az adórendszer.

„Ha hasonló megoldásokat nem tesz az Európai Unió, nehéz lesz kikecmeregmi a bajból, csak a piac bővülésétől remélni, hogy majd segít, nem egészséges gondolat” – fogalmazott Orbán Viktor.

Bajorország, a német tartományok közül Magyarország legfontosabb gazdasági partnere. A kétoldalú kereskedelmi forgalom megközelíti a 2400 milliárd forintot. Ha bajor tartomány önálló ország lenne, az EU hetedik legerősebb gazdasága lenne. Annyira gyorsan fejlődik, hogy a német újraegyesítés óta, mintegy másfél millióan költöztek ide Németország más részeiből a jobb élet reményében.