Megbukott a kormány

Most már a kormánytagok és a kormányfő személyes felelőssége is felmerül a kitiltási ügyben, hiszen Vida Ildikó NAV-elnök elismerte érintettségét, egyben lebuktatta a kabinetet azzal, hogy közölte: már korábban tájékoztatta az illetékest. Ennek ellenére a kormány tagjai továbbra is hárítanak, de az ügyészség közleménye is arra utal, semmilyen vizsgálatot nem kezdeményeznek. Vidának viszont biztosan távoznia kell az adóhatóság éléről, de azt még nem tudni a kabinetből kit ránthat magával.

Elismerte Vida Ildikó, hogy több kollégájával együtt azon kormányzati tisztségviselők közé tartozik, akit korrupciós gyanú miatt kitiltottak az Egyesült Államokból. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének állítása szerint az amerikai nagykövetség illetékese levélben értesítette a washingtoni döntésről, ezt azonban az első sajtóhírek megjelenése (október 16.) után, illetve az október 22-i (szerinte előre tervezett) szabadsága előtt néhány nappal kapta meg. Vida a Magyar Nemzetnek adott interjúban nemcsak a botrányban betöltött szerepét igyekezett csökkenteni, s a korrupciós vádakat tagadni, de szó szerint lebuktatta a kormányt, amikor elmondta: kitiltását jelezte egy kormányzati illetékesnek.

Az interjúban a NAV-elnök elmondta azt is, hogy polgári és büntetőeljárásokat kezdeményez a hivatalt és a személye ellen ért rágalmakkal kapcsolatban. Mint mondta, vizsgálati csoportot állít fel, amely “mikroszkóppal” fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat. Vida hangsúlyozta, az eljárást példátlannak, aljas támadásnak tartja, hozzátéve: semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese. A NAV elnöke úgy fogalmazott, érthetetlen számára, hogy miért támadták őt és a hivatalt ok nélkül. “Vannak vizsgálataink, amelyek olyan érdekcsoportok körül folytak és folynak napjainkban is, amelyek könnyen kapcsolatot teremthetnek az amerikai nagykövetséggel. Az is elképzelhető, hogy külső személyek, minden alap nélkül bár, de ránk hivatkoznak egyes esetekben és ez ellen szinte lehetetlen védekezni” – fogalmazott. A adóhatóság elnöke az interjúban azt is mondta, nem foglalkozott a lemondás gondolatával, mert azzal beismerné a vádakat.

Csakhogy érintettségének elismerését követően nemcsak az nem kérdéses, hogy Vida aligha indíthat rágalmazási pereket az ügyben, hanem az is, hogy a kormánynak lépnie kell: meneszteni a NAV éléről. Már csak azért is, mert Vida nyilatkozatából kiderült: az Orbán-kormány az elmúlt hetekben az ügy eltussolásán dolgozott ahelyett, hogy felfüggesztette volna az érintetteket, s eljárást indított volna a korrupciós gyanú kivizsgálása érdekében. A NAV vezetője mindenesetre kétszer is megismételte a lapnak, hogy a kormány tudott az ügyről.

Erre reagálva, érthetetlen módon “Az NGM továbbra is várja a konkrét amerikai információkat” címmel adott ki közleményt a nemzetgazdasági tárca. Ebben elismerték, hogy Varga Mihály miniszter “a Magyar Nemzet interjújának mai megjelenése előtt” valóban tájékoztatást kapott a NAV elnökétől az őt érintő amerikai kitiltásról, ám azt állították, továbbra sem tudják, hogy az amerikai döntéshozók milyen konkrét ügy miatt korlátozták Vida beutazását és a NGM várja azokat az amerikai információkat, ami alapján az adott ügyben vizsgálatot tud indítani. Azt is írták, hogy az NGM utasítására a NAV folytatja azt a már korábban megkezdett vizsgálatot, amelyet a Bunge Zrt. bejelentése alapján az adóhivatal az ÁFA-visszaélések ügyében indított. “Mindent megteszünk az ügy alapos kivizsgálása érdekében” – tették hozzá. Később Kurucz Éva kormányszóvivő is azt közölte, Vida közvetlenül az interjú előtt tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert. Maga Varga annyit mondott, a NAV-elnök kedden telefonon szólt neki. Arra a kérdésre, hogy mivel Vida megnézheti a követségen az amerikaiak bizonyítékait, a főnökeként fogja-e őt erre utasítani, Varga kijelentette, határozottan kérni fogja erre. De utasítani nem tudja, mert a kitiltás továbbra is Vida magánügye.

Csakhogy Vida szavai nem erről árulkodtak, hiszen a nem kívánatosságáról szóló amerikai levelet a NAV-elnök valamikor október 17. és 22. között vehette kézhez, s ezután – állítása szerint – azonnal értesítette a kabinetet, persze azt nem árulta el, hogy kit. Varga Mihály – nemzetgazdasági miniszterként – Vida munkáltatója, s ő korábban azt nyilatkozta, Vida egy megállapodás értelmében mindenről értesíti őt, ami a munkáját érinti. Márpedig Vida maga állította a Magyar Nemzetben, hogy napokkal a személyes érintettségét bizonyító követségi levél kézhez vétele után értesült arról, hogy a kitiltás nem vonatkozik a hivatalos utakra, azaz eredetileg úgy tudta, nagyon is érinti munkáját az ügy.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy az esetről nem Varga, hanem közvetlenül Orbán Viktor kormányfő értesült. Ha nem is Vidától – akit az illetékes miniszter javaslatára maga a miniszterelnök nevezett ki -, hanem akár a polgári hírszerzésen keresztül. Erre Orbán brüsszeli nyilatkozata utalt is.

 

 Tüntetés is lesz
A Horváth András által nyilvánosságra hozott áfacsalási ügyek kapcsán született 1000 milliárdan a tisztességes adózásért nevű Facebook-csoport vasárnap este 6 órára tüntetést szervez Mondjon le Vida Ildikó és a kitiltott NAV vezetés! címmel. A NAV belvárosi, Széchenyi téren található székházához hirdették meg a demonstrációt.

Éppen ezért kérdésekkel fordultunk a nemzetgazdasági tárcához, a kormányfőhöz, s az adóhatósághoz is azért, hogy megtudjuk: ki, pontosan mikor, s hogyan értesült Vida Ildikó érintettségéről, s e példátlan eset nyomán milyen munkáltatói és jogi lépésekre készülnek. A felelős minisztérium lapzártánkig semmilyen választ nem adott kérdéseinkre, a NAV a következő mondattal hárította el a megkeresést: “Vida Ildikó már nyilatkozott, további hozzáfűznivalója nincs”. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője mindössze annyit válaszolt részletes kérdéseinkre: “Az ügyben ugyanaz a miniszterelnök álláspontja, amit legutóbbi brüsszeli sajtótájékoztatóján részletesen kifejtett.”

Csakhogy mindez nyilvánvalóan nem elegendő. Nemcsak az adóhatóság vezetőjének fedhetetlenségén esett ugyanis csorba – ami azonnali menesztését, s az ügyben érintettek felfüggesztését kellene, hogy magával vonja -, hanem a munkáltatói jogokat gyakorló miniszterén is, akinek távozása szintén felmerülhet. Varga ugyanis a törvény szerint “felügyeli és ellenőrzi a NAV tevékenységét és vezetését, a törvények és más jogszabályok végrehajtását”. Miután eltussolhatatlanná váltak azok a korrupciós gyanúk, amelyek a kormányzati tisztviselőket “magukkal rántották”, a hazai igazságszolgáltatás nem hagyhatja továbbra is figyelmen kívül hivatali kötelezettségét, s az ügyek feltárását.

Lehet, hogy mégis figyelmen kívül hagyja, hiszen az ügyészség a 444.hu-nak adott válaszából az derül ki: konkrét terhelő adatok híján az ügyészség nem fog eljárást kezdeni Vida ügyében. “Az ügyészség a sajtóban megjelent hírek alapján az elmúlt időszakban széleskörű iratvizsgálatot folytatott, amelynek eredményeképp azt állapította meg, hogy jelenleg nincs olyan folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy, amellyel konkrétan azonosítani lehetne olyan eseteket, amelyekre a kitiltások vonatkozhatnak” – írta a 444.hu-nak az ügyészség. Hozzátették, eddig olyan információt, amely konkrét személlyel kapcsolatban megalapozott gyanúra adhatnak okot, senki nem szolgáltatott. Ennek hiányában fel sem merülhet konkrét büntetőeljárás kezdeményezése – tették hozzá.

 

 Hack: nincs jogalapja az “anyatigrisnek”
Noha Vida Ildikó azt mondta, anyatigrisként védi majd magát és a NAV-ot, mert szerinte alaptalan rágalmak fogalmazódtak meg velük szemben, valójában sem a magyar és nemzetközi sajtó, sem pedig az amerikai kormány nem gázolt a NAV-elnök becsületébe.
 
Hack Péter jogász szerint tízezer dolláros kérdés, hogy Vida milyen jogi lépéseket tervezhet, hiszen személyes érintettségét maga ismerte el. Közszereplő esetében ráadásul a rágalmazás gyanúját bizonyítani kell, ha tehát nem valós állítások fogalmazódtak meg, annak ellenkezője is bizonyításra szorulna, így például az is, ha nem érintett korrupciós ügyekben. Ám ezt kizárólag az amerikai fél adta magyarázatul a beutazási engedélyek ügyében, önszántából, a sajtó pedig nem jutott előrébb a konkrét ügyek feltárásában.
 
Hack szerint épp ezért Vida Ildikónak sem rágalmazás, sem becsületsértés tényállása alapján nem lenne joga pereket indítani a sajtóval szemben, de az amerikai kormány képviselőivel szemben sem, hiszen azok sem név szerint, sem az adóhatóság elnökeként nem nevezték meg Vidát. Ráadásul André Goodfriend amúgy sem lenne perelhető, hiszen diplomataként mentességet élvez. Hack felhívta a figyelmet arra is, hogy az USA-nak – ahogy más országoknak – nincs indoklási kötelezettsége a területére történő beutazások megtiltása esetében.
 
Emlékeztetett: noha a jobboldali sajtó az amerikai korrupciós botrány ügyében rendre úgy tálalta az eseményeket, az Egyesült Államok az ártatlanság vélelmének elvét figyelmen kívül hagyva, eljárás nélkül nyilvánította nem kívánatossá az érintetteket, – köztük Vidát -, valójában a magyar törvények ugyanezt teszik lehetővé. Sőt, a magyar kormány is így járt el, például a fajvédő konferencia szervezőjével szemben nem olyan régen, de Hack más esetekről is tud, amikor indoklás nélkül, az állam szuverén jogára hivatkozva megvonták a beutazási engedélyeket.

Simicska Lajos sem adja fel?

Köztudott, hogy Vida Ildikó szorosan kapcsolódik Simicska Lajoshoz. Mindez azt is jelenti, hogy az adóhatóság elnökének – ráadásul a Magyar Nemzetben megjelent – nyilatkozata a Fidesz egykori gazdasági háttérembere és Orbán Viktor között, hónapok óta zajló háború újabb csatajeleneteként is értelmezhető.

Mint ismert, Vida Ildikó Simicska emberének számít, ugyanakkor egykori Bibó kollégistaként nyilvánvalóan jól ismeri a mai Fidesz vezérkarát is. Amikor 1998-ban az Orbán-kormány hatalomra kerülése után Simicska APEH-elnök lett, Vida Ildikót vette maga mellé helyettesnek. Az Átlátszó szerint Vida már 1998 előtt a Simicska érdekeltségébe tartozó Mahír-cégcsoporthoz tartozó cégeknél dolgozott, ám 1999-es hivatalos életrajza ezt nem erősíti meg. (Vidának ma nincs elérhető életrajza sem az adóhivatal, sem a kormány honlapján.) Eszerint az 1989-ben az ELTE Jogi Karán diplomázó Vida két év múlva jogi szakvizsgát tett, majd 1991 decemberében adótanácsadói szakképesítést szerzett. 1989 szeptemberétől 1991 végéig a Pest Megyei Adófelügyelőségen dolgozott főelőadóként. 1992. január 30-tól 1998 augusztusáig a 124. számú Ügyvédi Iroda tagja volt, emellett mintegy 5 évig látta el a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének jogi képviseletét. Az Átlátszó megpróbálta kikérni a már NAV-elnök Vida szakmai életrajzát, de azt a választ kapták, hogy “az önéletrajz másolata nem minősül közérdekű adatnak, sem pedig közérdekből nyilvános adatnak, így kérelmét nem tudjuk teljesíteni. Az életrajz teljes másolata azért sem adható ki, mivel az olyan személyes adatokat is tartalmaz, amelyek nem függnek össze közfeladata ellátásával (pl. lakcím) és azok nyilvánosságra hozatalát nem írja elő a törvény.”

Mindenesetre 1999 szeptemberében, amikor Simicskának botrányos körülmények között távoznia kellett az APEH éléről, Vida vette át az adóhivatal elnöki posztját, amit a 2002-es kormányváltásig meg is tartott. Miután 2010-ben Orbánék ismét hatalomra kerültek, Vida újra – az immár NAV-nak nevezett – adóhatóság elnöke lett. Ráadásul úgy, hogy miatta módosították a NAV-elnökkel szembeni kritériumokat; kivették a “legalább 5 év közigazgatási gyakorlat”, az “ötéves vezetői tapasztalat”, és a “kiemelkedő szakmai tekintély” feltételeket. Ráadásul a Vastagbőr szerint mindez egy nappal Vida elnöki kinevezése után lépett hatályba. A 2002 és 2010 közötti éveket Vida minden forrás szerint ismét Mahír-cégeknél töltötte.

Vida neve a kitiltási botrányban azonnal felmerült. Az üggyel elsőként foglalkozó Napi Gazdaság ugyan még arról írt, hogy az USA magyar adóhatósági vezetőket tiltott ki az országból, mert vizsgálatot folytatnak amerikai cégek ellen, ám másnap kiderült, hogy pont fordítva történt, azért tiltottak ki a NAV-vezetőket, valamint a kormányhoz közelálló tisztségviselőket, mert korrupció gyanújába keveredtek. Ám Vida és a többi vezető sem nyilatkozott tegnapig érintettségéről, csak a korrupció vádját cáfolták.

Ezért is volt meglepő, hogy a Simicska által közvetve birtokolt Magyar Nemzetnek interjút adott az adóhatóság elnöke. Az egyébként is “Simicska-szolgálatokat” teljesítő – lásd reklám- és internetadó ellenzése – Csermely Péter főszerkesztő-helyettes által jegyzett interjúban ráadásul Vida lényegében áttolta a kormányra a felelősséget azzal, hogy közölte, már korábban jelezte a kormánynak érintettségét a kitiltási botrányban. Ezzel ugyanis hiteltelenített az összes korábbi kormányzati megszólalót, köztük magát a miniszterelnököt. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a Simicska-Orbán háborúba “szügyig beálló” kormánytagoknak miért nem jutott eszébe az a lehetőség, hogy Vida borítani fog. Egy elővágással – kiadják Vida nevét a nyilvánosságnak – ugyanis két legyet is üthettek volna: egyrészt lejáratják Simicska emberét, másrészt jó pontokat szereznek az USA-nál, mondván: már találtunk is felelőst a korrupcióért.

Hogy ez nem történt meg, és hogy Vida a botrány közepette szabadságra mehetett – vélhetően, mint megírtuk, a Kanári-szigetekre -, arra utal, hogy a kormány tagjainak, így Orbánnak is van félnivalója a NAV-elnöktől. Vagyis feltételezhető, hogy Vida valóban olyan információk birtokában van, amelyek a kormány tagjainak, esetleg a kormányfőnek a korrupciós érintettségét bizonyítják. Ez egyébként teljesen természetes lenne egy adóhatósági elnöktől. De Vida ráláthatott olyan ügyekre is, mint Rogán Antal állítólagos vagyonosodási vizsgálata, illetve az amerikai cégek által bejelentett korrupciós ügyek. Vagyis a NAV-elnök “zsarolási potenciálja” elég széles körű, így érthető, hogy a kormány nem igyekezett a nyilvánosság elé tárni, tud Vida beutazási tilalmáról.

Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy mi lehetett Simicska és köre érdeke a Magyar Nemzetnek adott interjúval. Itt még inkább feltételezésekbe kell bocsátkozni, hiszen a Simicska-Orbán háború ellenére nem valószínű, hogy ennek a gazdasági körnek érdeke lenne az Orbán-kormány, vagy egyes tagjainak bukása (kivéve talán Soltész Miklóst). Az interjú után ugyanis szinte nem kérdés, hogy Vida repül a NAV éléről. Azzal, hogy elismerte érintettségét, egyben azt is elismerte, hogy valamilyen korrupciós ügynek is részese lehet, vagy legalábbis tudott mások korrupciós ügyeiről. Mivel ezt elhallgatta, mindenképpen mennie kell. De menesztése sem egyszerű döntés, hiszen a kormány – illetve annak tagjai – ezzel közvetve elismeri, ellentétben azzal, amit kommunikált, tudott az adóhatóság elnökének érintettségéről.

Mint az Index utalt rá, ha igaz is, hogy Vidával nem közölték az amerikaiak a konkrét korrupciós ügyet, a NAV-elnöknek lehetősége lenne arra, hogy bemenjen az amerikai nagykövetségre, és tájékoztatást kérjen erről – ahogyan ezt André Goodfriend amerikai ügyvivő elmondta. Tehát ha Vidának fontos lenne a tisztánlátás, akkor ezt könnyen megtehetné, sőt, nyilvánosságra is hozhatná a konkrét ügyet. De nem úgy tűnik, hogy Vidának ez szándékában áll, hiszen – mint az interjúban mondta -, “aljas támadás” az amerikai lépés, és jogi elégtételt is kér.

Ha pedig a kormány megfordítja a történetet és azt állítja, hogy Vida hazudik az interjúban, akkor is kabinet kerül a nemzetközi nyilvánosság előtt rossz fénybe, hiszen akkor egy korrupt, ráadásul hazudós hivatalnokot védtek, ahelyett, hogy az ügyet kivizsgáltatták volna. Így, Vida interjúja után Magyarország diplomáciai szavahihetőségének megkérdőjeleződése már nem feltételezhető, hanem tény. A miniszterelnöktől a külügyminiszteren át a kormány és a Fidesz erős embereiig mindenki arról beszélt, hogy nem tud semmit az ügyről, és az amerikaiaktól vár konkrét bizonyítékokat. Simicskáékat vezethette az a szándék is, hogy erre mindenki, még az Orbán mellett kitartó Európai Néppárt politikusai is rájöjjenek: védencük nem szavahihető. Ugyanakkor az Orbán-kormány elszigetelődése már a korrupciós ügy előtt megtörtént, ez inkább csak rátett egy lapáttal, s akár nemzetközi eljárásokat von majd maga után.

 

 Maga vezeti a nyomozást magával szemben?
A Magyar Nemzetben Vida azt mondta: “a NAV-ot, a munkatársaimat és engem is korrupcióval vádoltak meg, és olyan drasztikus diplomáciai eszközhöz nyúltak, hogy nyilvánvaló: mindezt nagyon komolyan kell vennünk. Megígérem, komolyan vesszük. A vizsgálati csoport munkáját személyesen én fogom felügyelni, és természetesen az összes jogszabály legszigorúbb betartásával és betartatásával fogjuk végezni ezt a feladatot is. Fel kell tárnunk, hogy valójában mi az amerikaiak problémája, miután hiába kérjük mi, hiába kéri a kormány, nem mondanak semmi konkrétumot.
 
“Horváth András volt adóellenőr az atv.hu-nak elképesztőnek nevezte, hogy a korrupciós vádakkal kapcsolatos vizsgálatot maga Vida akarja lefolytatni a NAV-on belül. Hozzátette: tudomása van olyan, most is folyamatban lévő korrupciós ügyről, “ami legalább olyan nagyságrendű, mint a Bunge nevű céget ért ügy és ebben is érintett magas rangú NAV-vezető”. Horváth szerint azért telt el két hét, mire megszólalt a NAV, mert “el kellett varrni a szálakat belül”. Az egykori NAV-os szerint “nyilvánvaló, hogy a kormány tudta, hogy kik a kitiltottak és a helyükre kellett keresni embereket, ezért volt ez a két hét”.
 
Hogy a kormány milyen lépést tervez, egyelőre nem tudni, noha Vida menesztése várható. A korrupciós ügyek kivizsgálására azonban egy belső NAV-vizsgálat biztosan nem elegendő. A helyzet pikantériája, hogy a NAV-ot nemcsak a parlament, vagy a vádhatóság ellenőrizhetné, hanem az utóbbi hetekben a norvég ügyekben nagy szerephez jutó Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is. Az államháztartásról szóló törvény alapján ugyanis a Kehi ellenőrzési jogköre “kiterjed a Kormány irányítása alá tartozó fejezetekbe sorolt központi kezelésű előirányzatok ellenőrzésére”, a NAV pedig a törvények szerint ide tartozik. A Kehi “a Kormány, a miniszterelnök vagy a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter utasítása alapján” tehát vizsgálhatná a NAV-vezetők ügyeit, ahogy az adóhatóságot is átvilágíthatnák, ám ilyen felkérést – mint a 444.hu-val közölték – nem kaptak.

Goodfriend: semmit sem tett a magyar fél

Az Orbán-kormány könnyedén eljárhatott volna korrupciógyanús ügyekben az amerikaiaktól kapott információk alapján, de Magyarországon elmarad a felelősségre vonás – nyilatkozta André M. Goodfriend. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a Népszabadságnak arra a kérdésére, hogy még mindig hat Amerikából kitiltott ember van-e, azt felelte, hogy ez változott, de nem a 7750-es elnöki proklamáció alapján. Akár az érintett hivatalos személyek száma is változhat, de nem ugyanabból az okból, mint a „hatoknál”. Tehát más magyar állampolgárokat is kitiltottak vagy kitiltásukat tervezik, de feltehetően nem korrupciós ügy miatt. Goodfriend azt is elmondta, hogy Amerika sosem kereste a konfliktust Magyarországgal.

Orbán Viktor Brüsszelben nyilatkozott először FOTÓ: MTI/BURGER BARNA

Orbán Viktor Brüsszelben nyilatkozott először FOTÓ: MTI/BURGER BARNA

“Az a közös érdekünk, hogy ne legyenek olyan köztisztviselők, akiknek közük van a korrupcióhoz.” (…) “Az amerikai cégek versenyképesebbek, amikor a környezetet nem hatja át a korrupció. Ha mégis vannak korrupt kormányzati tisztségviselők, tőlük megtagadjuk a belépést az Egyesült Államokba. Ezzel mutatjuk ki a korrupció iránti zéró toleranciánkat. Erről hosszú évek óta tárgyaltunk a magyar kormánnyal. Szó volt konkrét ügyekről, információkról, amelyek köztisztviselők érintettségét bizonyították.”

Goodfriend szerint a magyar kormány el tudott volna járni a beutazási tilalom ügyében, ha akart volna. “Sok mindenről, amit ma a sajtóban olvashatunk, már évek óta szó volt.” Az ügyvivő szerint Magyarország csak annyiban különbözik a többi országtól, hogy nem hallani felelősségre vonásról, nem látni, hogy bíróság elé állítanák a vétkeseket. Elmaradnak a más országokban általában szokásos lépések, amikor konkrét ügyekre derül fény. “Szerettük volna tudatni a kormánnyal, hogy ilyen eszközt alkalmaztunk, mert feltételeztük, hogy az érintettek tájékoztatják majd a munkaadójukat, és nem akartunk volna meglepetést okozni a kormánynak.” => B.I.M.

Az ügyvivőt citálnák bizottság elé a fideszesek

A nemzetbiztonsági bizottság elé citálná az amerikai ügyvivőt a kormánypárt. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke tegnap közölte, miután André Goodfriend tudja, miért tiltották ki az USA-ból a NAV elnökét, Vida Ildikónak viszont fogalma sincs erről, csak akkor lehet megfelelően tisztázni az ügyet, ha a diplomata megjelenik a bizottság előtt. Az alelnök elmondta, hogy a kormánypárti javaslat nyomán Molnár Zsoltnak, a testület szocialista elnökének fel kell keresni az ügyvivőt és egyeztetni kell a külügyi tárcával is. A több órán át zárt ajtók mögött zajlott ülés után Németh arról beszélt, sem a kormány, sem Vida nem hazudik azzal kapcsolatban, hogy ki mikor szerzett tudomást a kitiltásról. Miután az újságírók jelezték, hogy a NAV-elnök nyilatkozatából következően ellentmondás van Vida és a kormány állítása között, a rezsibiztos azt tanácsolta, hogy ezt Vidával tisztázzák. Azzal is a NAV elnökhöz küldte a sajtót, hogy kiderüljön, Vida miért nem jelent meg a bizottság előtt.

Molnár “helytelennek és udvariatlannak” nevezte, hogy a fideszes többség a bizottság elé akarja idézni az amerikai ügyvivőt. A bizottsági elnök elmondta, ezt sem ő, sem az LMP-s Szél Bernadett nem szavazta meg, a többségi döntés miatt viszont diplomáciai úton kénytelen lesz megkeresni Goodfriendet. Akkor is, ha a meghívás felrúgja a diplomácia szabályait. “Ha el akar jönni, tisztelettel várjuk, de nagyon helytelen és rendkívül udvariatlan lépés többségi döntést hozni erről” – fogalmazott. Molnár azt is mondta: új információt nem tudtak meg az ügyben, és “továbbra is a sötétben tapogatózás, elhallgatás zajlik”.

A nemzetbiztonsági bizottság tegnapi zárt ülésre Vida maga helyett Varga Árpád NAV-elnökhelyettest küldte. Varga, akire érkezésekor és távozóban is záporoztak a kérdések, futva menekült az újságírók elől. Egyetlen dolgot volt hajlandó mondani: őt nem tiltották ki az Egyesült Államokból.

Varga Árpád NAV-elnökhelyettes befelé menet még nyugodt volt, ám a bizottsági ülés után elfutott az újságírói kérdések elől FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Varga Árpád NAV-elnökhelyettes befelé menet még nyugodt volt, ám a bizottsági ülés után elfutott az újságírói kérdések elől FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Még a testület zárt ülése közben Szelényi Zsuzsa, az Együtt képviselője bejelentette, törvényjavaslatot terjesztene be annak érdekében, hogy a korrupciós gyanúba keveredett köztisztviselők nevét köteles legyen nyilvánosságra hozni a kormány. Kijelentette, Orbán Viktornak azonnal hatállyal le kellene mondatnia a NAV elnökét, és vizsgálatot elrendelni a botránnyal kapcsolatban, ha nem teszi meg, bűnpártolást követ el. Az ellenzéki politikus javaslatát a néhány perces nyilvános bizottsági ülésen leszavazta a Fidesz, így az nem kerül az Országgyűlés elé. Németh Szilárd szerint azért, mert az ügy tanulságai alapján a Belügyminisztérium már készít egy javaslatot, amely “feloldja a helyzetet”, ezt még a héten benyújtja a kormány.

Az LMP-s Szél Bernadett szerint inkább Szijjártó Pétert, Varga Mihályt vagy Orbán Viktort kellene meghívni, hiszen korábban ők nyilatkozták azt, hogy semmit se tudnak a kitiltottak névsoráról. Szél szerint a Fidesz maszatol, és ahogy elkenték Horváth András vádjait, úgy most sem változtak a módszerek.

A kormány nem tudott arról, hogy Vidát kitiltották az Egyesült Államokból – ezt az ülésre érkező L. Simon László mondta. A Miniszterelnökség államtitkára közölte, a kormány tagjai és maga a miniszterelnök is “őszintén és következetesen nyilatkoztak ebben az ügyben”. Arra kérte Vidát, mondja meg, melyik kormánytagnak jelezte a kitiltást, és mutassa be az erről szóló hivatalos levelet. “Ne rúgja át a labdát a kormány térfelére” – fogalmazott.

A bizottsági ülésről még az elején kitiltották a DK-s Vadai Ágnest, aki ugyan nem tagja a bizottságnak, de korábban a bizottság elnöke volt, megvan a nemzetbiztonsági átvilágítása, és külső megfigyelőként többször is részt vehetett a korábbi üléseken. => F.Á.

 

 Követeli a menesztését az ellenzék
MSZP: Lemondásra szólította fel Vida Ildikót Tóbiás József. A szocialisták elnök-frakcióvezetője közölte, ha magától nem mond le az adóhivatal vezetője, akkor a nemzetgazdasági miniszternek azonnali hatállyal fel kell mentenie.
 
Együtt-PM: Felszólították Orbán Viktort, haladéktalanul váltsa le a botrányban érintett NAV-vezetőket.
 
DK: Követelik, hogy Orbán azonnal mentse fel állásából Vida Ildikót. Vadai Ágnes szerint Vida beismerő vallomásával az első dominó kidőlt és egyúttal lebuktatta a fél kormányt.
 
LMP: Vida Ildikó nem maradhat a NAV élén, a hivatalt pedig át kell világítani. Szél Bernadett szerint Vida beismerése nem oldja meg a NAV egy éve tartó korrupciós botrányát.