Megijedtek Orbánék – Hátra (s)arc a hírekért?

Megkerülve a magyarországi csatornát, az RTL Klub német tulajdonosaival igyekszik egyezkedni a kormány a tévé kritikus hangvételű hírműsora miatt: a kabinet az RTL tartósan több mint egymillió embert elérő hírműsora, és saját népszerűségvesztése miatt hátrálhatott meg – olyannyira, hogy még a reklámadó csökkentését is „beígérték”. A luxemburgi székhelyű RTL-csoport megerősítette a magyar kormány szándékát, de leszögezték: a reklámadóról tárgyalnának, de marad a kritikus hangvétel.

 

Addig próbálta sarokba szorítani az RTL Klubot a kormány, hogy erőlködésében végül maga kényszerül visszavonulót fújni. A magyarországi csatornát megkerülve, az RTL német tulajdonosával kezdtek ugyanis egyezkedni „a háborúskodás” lezárásnak céljával az elmúlt hetekben, a kiszivárgott részletek szerint pontosabban arról: a magyar csatorna vegyen vissza az Orbán-kormányt kritizáló hangvételéből, és a kabinet hajlandó a reklámadó mértékén csökkenteni.

Úgy tudni, a novemberre már 50 százalékosra emelt – szinte egyedül az RTL-t sújtó – különadót akkor vennék vissza 5-10 százalékra, ha nem csak a Híradó lenne finomabb, de menesztenék az RTL Klub vezérigazgatóját, Dirk Gerkenst is. A kormány nevében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt, és több egyeztetési körön is túl van már az RTL Group régiós alelnökével, Andreas Rudassal, valamint Guillaume de Posch vezérigazgatóval. A 444.hu szerint korábban találkoztak Münchenben, a múlt héten itthon, a Parlamentben is, és hamarosan Berlinben újabb fontos kör jön.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»