Megint csak bérkiegészítés

Levélben kérnek magyarázatot az egészségügy szakmai és érdekvédelmi szervezetei az ágazati minisztériumtól, hogy miért csak a korábbi bérkiegészítéseik kiegészítését rögzítették rendeletben. A szakma változatlanul minden egészségügyi dolgozóra kiterjedő alapbér-emelést vár.

 

A múlt héten megjelent kormányrendelet az egészségügyi bérpótlékok korábban sokat emlegetett alapbéresítését egy nagy csavarral úgy oldotta meg, hogy újabb bérkiegészítést kapott a dolgozók egy része. “Nem ezt vártuk, megint egy ígéret, ami nem úgy teljesült, ahogy arról még június 30-án is tájékoztattak bennünket” – utalt a korábbi miniszteri és államtitkári ígéretekre Kiss László. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Népszavának kifejtette, a változtatás csak az ágy mellett dolgozók ügyeleti és műszakpótlékait érinti újabb kiegészítés formájában, az ágazat többi munkavállalója megint kimaradt a bérrendezésből.

A szakma először csak technikai bakinak tartotta, hogy az ígért határidőre, vagyis július 1-re nem jelent meg az orvosok és szakdolgozók utóbbi években szerzett bérkiegészítéseinek alapbéresítéséről szóló kormányrendelet. Nyugtatta őket az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága Semmelweis-napon kiadott közleménye is, amely szerint “2015. július 1-jétől sor kerül az egészségügyi dolgozók mozgóbérének kiengedésére.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»