Mégis jobban járnak a devizahitelesek, mint a forinthitelesek?

A Bankszövetség háttérbeszélgetésén fontos információk hangzottak el a forintosítással és a fair bank törvénnyel kapcsolatban. Kiderült, hogy a forinthitelesek egy része mégis rosszabbul járhat, mint a devizában eladósodottak.

 
 
“A devizahiteles ugyan úgy jár, mint a forinthiteles, ha a 2008-as évvel számolunk, de ha korábbi éveket nézzük, akkor a devizahitelesek jobban járnak, mint a forinthitelesek

 – mondta Becsei András a Bankszövetség alelnöke.

“Alapvetően azt kell vizsgálni, hogy milyen hatással voltak a devizahiteles törvények a háztartásokra, mivel sok család félt attól, hogy mi jöhet a következő hónapban

 – tette hozzá Nátrán Roland a Bankszövetség elnökségi tagja, aki szerint a devizahitelek kivezetése ezt a bizonytalanságot szünteti meg – tudtuk meg.

A bankok hitelezését is megnehezítette a devizahitelekből fakadó bizonytalanság, ezért a kivezetés segíthet a hitelezés beindulásában, és a fogyasztás beindításáben, vagyis a magyar családok járnak jól a devizahiteles kérdés rendezésével.

“Azt gondolom, hogy a forintosítás után lesz egy előtörlesztési hullám

– mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Egyébként a bankok a Kúria döntése alapján nem számítanak arra, hogy az ezer milliárd forinton felül további terheket tenne az állam a magyar bankokra.

“Olyan tiszta lapot lehet teremteni, ahol a kölcsönösen előnyös banki-ügyfél kapcsolat érvényesülhet

– mondta Nátrán Roland.

 

   Az elszámolásról érkező leveleket ajánlott küldeményként kell a bankoknak feladni, ez a több százezer ügyfél esetén időigényes feladat. Emiatt az ügyfelek elnyújtva kaphatják meg a levelet az elszámolásról.

 

 A Bankszövetség vezetői kérdésünkre elmondták, hogy a fair bank és a forintosítási törvény fogja pontosítani, hogy mikor történik a pénzek kifizetése és a törlesztőrészletek csökkenése, illetve a forintosítás mikor zajlik majd le. Egyébként az NGM (Nemzetgazdasági minisztérium) szándéka is az, hogy egy lépcsőben hajtsák végre az elszámolást, és a forintosítást, viszont ez bonyolult folyamat, ezért a bankrendszer stabilitását is szem előtt tartva megy majd végbe a folyamat. Becsei András kérdéünkre kifejtette: az alkotmánybírósághoz forduló bankok perei csúszhatnak át jövő évre, a többi per várhatóan idén lezárul. Ez azt jelenti, hogy ezen perek esetén február végéig meg fog történni az elszámolás.