Mégsem korlátozzák a gyülekezési jogot

A kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény módosításában, különösen nem a gyülekezési jog szűkítésében – jelentette ki L. Simon László. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a fideszes Gulyás Gergely csak “az egyéni véleményét” fogalmazta meg az ügyben, amihez természetesen minden országgyűlési képviselőnek joga van.

 .

 

Megírtuk: Gulyás, aki a parlament alelnöke és a Ház törvényalkotási bizottságának elnöke is egy december 31-i interjúban a gyülekezési törvény esetleges módosításáról beszélt. Úgy vélte, az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése esetén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan kellene változtatni a törvényen. Azt is mondta: bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen, de a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás “visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak”.

L. Simon viszont azt mondta: a rendszerváltás egyik legfontosabb eredménye és értéke, hogy a gyülekezési joggal szabadon, korlátozás nélkül élhetnek a magyar állampolgárok. A kormányzatban koncepcionális szinten sem volt szó a gyülekezési törvény módosításáról, az nincs napirenden, nincs is rá szükség – fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a kabinetnek ne lenne véleménye arról, hogyan élnek vissza néhányan a gyülekezési joggal. Példaként ő is a Parlament előtti “sátorozási akciót” említette.Az államtitkár szerint azonban ez nem igényli a gyülekezési törvény módosítását: “abban bízunk, hogy egyszer csak fogják a sátorfájukat és hazamennek.” Ha mégis születne a törvény módosítását kezdeményező egyéni képviselői indítvány, akkor ő azt nem támogatná, ahogyan a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János sem – jelentette ki.

Emlékezetes: a Kossuth tér 2006-os elfoglalása idején nem napokra, hetekre, hanem több évre “vertek sátrat” a tiltakozók a Parlament előtt, de sosem hallottunk arról, hogy a Fidesznek bármi baja lett volna ezzel. Sőt, a mai kormánypárt akkor kifejezetten támogatta a demonstrálókat, hiszen épp a tüntetni vágyók “érdekében” bontották le a Fidesz egyes politikusai polgári engedetlenségi akció keretében a Kossuth teret övező kordont és kerítést. Orbán Viktor pártelnök akkor azt mondta: e tettükkel védték meg az alkotmányos rendet és a demokráciát. Kormányra kerülését követően azonban a Fidesz már nem ösztönözte a választópolgárokat a gyülekezési joguk gyakorlására; már az előző ciklusban is képkiállítással korlátozták a Kossuth téri demonstrációkat, később pedig a tér átépítése miatt nem lehetett közel férkőzni a Házhoz. Gulyás múlt heti nyilatkozatát követően egyébként civilek tüntetést hirdettek meg január 10.-re, szombatra a gyülekezési jog korlátozása ellen.