Mégsem lesz adómentes egy fontos cafeteriaelem?

 Egészségügyi szűrés

Megy az iszapbirkózás a cafeteria körül: most éppen úgy tűnik, hogy mégsem lesz jövőre adómentes juttatás a munkáltató által finanszírozott egészségügyi szűrés.

Már a 2015-ös nyári adócsomagban javasolta volna egy fideszes képviselői módosító indítvány a munkáltató által nyújtott, az egészségügyről szóló törvényben meghatározott szűrővizsgálat, továbbá fizikoterápiás és mentál-egészségügyi ellátás adómentességének kimondását, a törvényhozók azonban ezt nem fogadták el. Bár a tavaly őszi adócsomagról kiszivárgott előzetes hírek szerint a javaslat újra előkerült, de akkor a kormány mégsem vitte a parlament elé – írja az Adózóna. Majd az idei nyári módosítások között az indítvány új változatban ismét megjelent, és 2017. január 1-jei hatálybalépéssel az Országgyűlés jóvá is hagyta a személyi jövedelemadóról szóló törvény ilyen értelmű módosítását.

Eszerint adómentes lett volna a munkáltató által – valamennyi munkavállaló (ideértve a munka törvénykönyvéről szóló törvény előírásai szerint a munkáltatóhoz kirendelt munkavállalót is) részére azonos feltételekkel, vagy valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján – biztosított, az egészségügyért felelős miniszter által meghatározott egészségügyi ellátás, ide nem értve az utalvány formájában biztosított juttatást.

Ez jó hírnek bizonyult a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások adózási feltételrendszerének szigorítása közepette. A munkáltatók, türelmesen várva az egészségügyért felelős miniszter rendeletére, már fontolgatták az új adómentes juttatás beillesztését a jövő évi cafeteriacsomagba. Ám csalódniuk kell, mert a parlament előtt lévő, az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint – ha elfogadják – az szja tv. megfelelő pontja mégsem lép hatályba.

Forrás: HVG