Megszavazták: jön az új városirányító

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén elfogadták a januártól létrejövő Városigazgatóság koncepcióját, eszerint ez a holding fogja össze a jövőben valamennyi településüzemeltetési feladatot végző önkormányzati társaság működését – áll a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

 
 
 
 


Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti városigazgatósági koncepció alapelveiről szóló előterjesztést. A dokumentum rögzíti: a 2010-ben létrehozott Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) létrehozása óta eltelt időszak tapasztalatai alapján, a jelentősen megváltozott jogszabályi környezet, az uniós normák miatt “indokolt és előremutató a városüzemeltetés, a közösségi közlekedés szakmai és gazdasági hatékonyságának elemzése, értékelése, a kialakított rendszer működőképességének felülvizsgálata”.

Az új koncepció alapja, hogy a két holding helyett a Főváros a jövőben egy holding jellegű társaság keretében, ahhoz integráltan látná el a közfeladatokkal és közszolgáltatásokkal kapcsolatos valamennyi hatáskörét. A koncepció szerint a 2015. január 15-én létrejövő Budapesti Városigazgatóság Zrt. fogja majd össze valamennyi településüzemeltetési feladatot ellátó önkormányzati társaság működését. A Városigazgatóság vezetője dr. Bán Tamás lesz. Szintén elfogadta a közgyűlés a közlekedésszervezési koncepció alapelveit, amely alapján felülvizsgálják a BKK funkcióit és feladatait.

Tarlós István főpolgármester a vitában jelezte: az elmúlt időszak fővárosi fejlesztései nem egy kollektíva és nem egy személy érdemei. A fejlesztések ügyében egy irányba haladunk, ez nem fog változni a jövőben – hangsúlyozta. Megjegyezte: példátlannak tartja azt a megnyilvánulást, hogy “bárki is a Fővárosi Önkormányzat állományából külföldi banknál kilincseljen, hogy az ő személyéhez kössenek egy a várost megillető támogatást”. Nem ördögtől való, amit tervezünk, csupán arról van szó, hogy a tulajdonosi jogokat a törvény által címzett jogos tulajdonos visszakéri. Ez anomália lenne? – tette fel a kérdést a főpolgármester.

Hozzátette: nem akarják a BKK-t szétszedni, az általuk elindított projekteket sem veszik el tőlük. “De azt akarjuk, hogy ez a cég az eredeti elképzelések szerint működjön, nem akarjuk, hogy a BKV kiszolgáltatott, rabszolga cég szerepébe süllyedjen. Az elmúlt négy évben végbement fejlődésekkel kapcsolatban senki nem vitatja a BKK-nak és vezetőjének tulajdonított érdemeket. De nem lehet azt állítani, hogy minden egy cégen, egy emberen múlott” – fogalmazott Tarlós István.