Megszólaltak a londoni elemzők: kellemetlen lehet a magyar adat

Valószínűleg megtorpant a magyar és a többi közép-európai EU-gazdaság növekedési lendülete a harmadik negyedévben – jósolták az előzetes növekedési becslések pénteki ismertetése előtt londoni pénzügyi elemzők.

 
 


A City egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint a cég növekedéskövető számítási modellje (GDP Tracker) arra vall, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékkal növekedhetett éves összevetésben a harmadik negyedévben az előző negyedévi 3,9 százalékos éves bővülés után. A ház becslése szerint negyedéves összehasonlításban akár csökkenhetett is a magyar gazdaság teljesítménye, hozzávetőleg 0,2 százalékkal. A Capital Economics londoni elemzői szerint Közép-Európa többi EU-gazdaságához hasonlóan különösen az export vezérelte magyar ipari szektor kibocsátása gyengülhetett a harmadik negyedévben, elsősorban a német kereslet lanyhulása miatt. Magyarországon azonban a jelek – mindenekelőtt a kiskereskedelem forgalmi adatai – arra vallanak, hogy a hazai kereslet is meglehetősen meredeken gyengülhetett. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy az áprilisi parlamenti választások előtti “pénzözön” után most már szigorodik a költségvetési politika – vélekedtek a Capital Economics közgazdászai.

A ház szerint a térségen belül valószínűleg a lengyel gazdaság teljesített a legjobban, bár itt is jelentős lehetett a lassulás: Lengyelországban a cég szakértői 2,5 százalékos éves növekedést valószínűsítenek a harmadik negyedévre a második negyedévben mért 3,3 százalékos GDP-bővülés után. A Capital Economics előrejelzése szerint Romániában és Bulgáriában az éves növekedési ütem mindössze 1 százalék körül lehetett a harmadik negyedévben.

A ház elemzői közölték: Oroszországban jövőre recessziót várnak, annak ellenére is, hogy az orosz gazdaság harmadik negyedévi növekedése – amelynek első becslését már csütörtökön ismertették – jobb lett a vártnál. Az orosz GDP-érték 0,7 százalékkal bővült éves összevetésben az idei harmadik három hónapban; az előzetes londoni konszenzus 0,3 százalékos növekedést valószínűsített.

A Capital Economics közgazdászai azonban csütörtöki értékelésükben hangsúlyozták, hogy ez a teljesítmény még nem tükrözi az olajárak azóta végbement meredek esését és a rubel árfolyamának összeomlását, vagyis a vártnál jobb harmadik negyedévi növekedés nem az orosz gazdaság ellenállóképességének jele. A cég londoni elemzői közölték, hogy jövőre változatlanul recessziót várnak az orosz gazdaságban: a ház jelenlegi előrejelzése az, hogy az orosz hazai össztermék 2015 egészében 1 százalékkal csökken.

A jövő évi oroszországi recesszió most már gyakorlatilag konszenzusos előrejelzés a Cityben. Az egyik legnagyobb globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy az általuk eddig várt 0,9 százalékos növekedés helyett 0,8 százalékos visszaesést valószínűsítenek jövőre az orosz gazdaságban.

E negatív felülvizsgálat alapja az, hogy a JP Morgan nyersanyagpiaci stratégái drasztikusan, 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, szintén jelentősen rontott előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben. A cég elemzői ugyancsak a Brent-árfolyam csökkenése miatt módosították az orosz gazdaságra adott növekedési becslésüket. JP Morgan londoni elemzői a magyar gazdaságban 2,7 százalékra lassuló éves növekedést várnak a harmadik negyedévre a második negyedben mért 3,9 százalék után.

A ház prognózisa szerint az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és az építőipari teljesítmény egybehangzóan a harmadik negyedévi lassulásra vall. Mindemellett a növekedés egyszeri jellegű hajtóerőinek hatásai is kifulladni látszanak; a JP Morgan elemzői e tényezők közé sorolták az EU-folyósítások gyorsított lehívását a választások előtt, valamint a járműgyártás felfutását.

A ház mindezek alapján az idei második fél évre 2,5-3,0 százalék közötti éves összevetésű növekedést vár a magyar gazdaságban az első fél év 3,8 százalékos GDP-növekedési átlaga után. A JP Morgan londoni elemzői 2015 egészében 2,3 százalékos magyar gazdasági növekedést valószínűsítenek.

A citybeli konszenzusnál számottevően derűlátóbb előrejelzést adtak a Goldman Sachs (GS) bankcsoport felzárkózó piaci közgazdászai, akik – szezonális kiigazítás nélkül számolva – 3,4 százalékos éves növekedést várnak a magyar gazdaságban a harmadik negyedévre. A ház elemzői azzal támasztották alá e prognózisukat, hogy véleményük szerint folytatódott a fogyasztás és a beruházások élénkülése, amelyekhez az EU-folyósítások is lendületet adtak, emellett egyelőre a költségvetési szigor sem éreztette hatását.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői ennél óvatosabb, de a szélesebb konszenzusnál szintén jobb előrejelzést adtak: a ház 2,9 százalékos éves magyar GDP-növekedést vár a harmadik negyedévre.