Minimálbér-emelés: elsöprő támogatottságot mért a Századvég

 A lakosság és a vállalatok is egyetértenek

A lakosság döntő többsége támogatja a kormány minimálbér-emelési terveit – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A kutatóintézet egy korábbi, vállalatok körében készült kutatása szerint a magyar vállalatok jelentős többsége szintén egyetértene a minimálbér emelésének koncepciójával.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2016. október 11-ei bejelentése alapján a magyar kormány 15 százalékos minimálbér-emelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést javasol jövőre, továbbá 25 százalékkal nőhet a garantált bérminimum is. Az alapvetően kedvező szakmai fogadtatás mellett a politikai és a gazdasági szereplők eltérően reagáltak a nemzetgazdasági miniszter bejelentésére.

A Századvég legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása a minimálbér-emelés “elsöprő támogatottságát” mutatja. A megkérdezés során a válaszadók 93 százaléka reagált úgy, hogy egyetért a javaslattal.

A terv megítélése lényegében független a politikai preferenciáktól: a kormány javaslata egyaránt népszerű a politikai önbesorolás szerinti bal- és jobboldali, valamint középen álló választópolgárok között állapítja meg a Századvég.

A Századvég egy korábbi, 2016. októberében, a hazai vállalatok körében készült kutatásából kiderült, hogy a vállalati szféra is üdvözölné a minimálbér emelését. A megkérdezett cégek több mint kétharmada (69 százaléka) értene egyet egy ilyen lépéssel.

A kutatás rámutatott arra is, hogy bár minden cégtípus esetén a többség támogató, mégis leginkább a szolgáltató és a kereskedelmi cégek, valamint a legkisebb és a legnagyobb vállalatok körében népszerű a minimálbér emelésének koncepciója – állítja a Századvég.

Forrás: napi.hu