Mit kíván majd Putyin?

Élénken foglalkoztatja a közvéleményt, hogy Merkel látogatása után mi várható az orosz elnök budapesti vizitjétől. Szakértői körökben úgy látják, hogy a Putyin látogatás célja nem lehet sem a hosszú távú földgáz-szerződés újrakötése, sem a Paksi megállapodás véglegesítése, hiszen egyik ügyben sem látnak a szakértők olyan lényeges előrelépést, amely indokolhatna egy ilyen szintű találkozót.

 .


 

Ha ez igaz, akkor feltehetően politikai motívumok keresendők Putyin január 17-i, budapesti látogatásának hátterében. Magyar részről felvetődhet a mezőgazdasági együttműködés, az élelmiszerexport bővítése, de orosz részről elképzelhető némi nyomásgyakorlási szándék is, hogy a magyar vezető vétózza meg a nyugati szankciók további szigorítását.

A szakértők nem zárják ki, hogy a két politikus szót válthat a Déli Áramlat lefújása nyomán kialakult helyzetről is, és a Törökországon, Görögországon keresztül vezető új nyomvonalról. Ha ez valóban terítékre kerül az Orbán-Putyin találkozón, az végső soron utalás lehet három politikus – Putyin, Erdogán és Orbán – közeledési szándékára. A Törökországhoz való közeledésre, a keleti-nyitás jegyében, a kormány részéről már határozott utalás is történt.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»