MSZP: egy elszegényedő társadalom költségvetése a 2015-ös büdzsé

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője, a párt vezérszónoka az előterjesztés szerdai parlamenti vitájában azt mondta: a kormány az ország harmadát még szegényebbé teszi, végletesen ketté akarja szakítani a társadalmat.

 
A kabinet a jövő évi költségvetéssel az ország feléről lemond, ami nemcsak erkölcsi bukást jelent, hanem maradandó károkat is okoz Magyarországnak – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus szerint a változatlanul 16 százalékos személyi jövedelemadó csak a magasabb jövedelműeknek kedvez, Európa legnagyobb, 27 százalékos áfája pedig szintén leginkább az alacsony jövedelműeket sújtja.

Tóbiás József bírálata szerint a középfokú oktatás 2015-ös támogatása nominálisan 25 százalékkal esik vissza, ami a gimnáziumi férőhelyek drasztikus csökkentésével jár majd. Azt is kifogásolta, hogy a költségvetési javaslat alapján kevesebbet fordítanak szociálpolitikára.

Míg ezek, a jóléti kiadások csökkennek – folytatta a szocialista frakcióvezető -, addig az állam működési funkcióira fordított források jelentősen növekednek, többszörösére nő például a Miniszterelnökség költségvetési előirányzata, és “a sport sem tartozik a mostohagyermekek közé, különösen a futball nem”.

Összegzése szerint a költségvetés szakmailag nem kompetens, nem nyújt perspektívát.

Frakciótársa, a párt másik vezérszónoka, Burány Sándor azt mondta, a kormány döntései a felső tízezernek és a holdudvarnak kedveznek.

Az MSZP-s képviselő párhuzamba állította a 2011-2015-re szóló konvergenciaprogramot és a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, majd ezek alapján azt állapította meg, hogy sem az államháztartási hiánycélra, sem az államadósságra vonatkozó korábbi törekvések nem teljesülnek.

Az államadósságról azt mondta: a konvergenciaprogramban 2015-re azt ígérte a kormány, hogy az adósság aránya 64,1 százalék lesz, ehhez képest a mostani költségvetési törvényjavaslat 75,4 százalékkal számol. Szerinte jövőre már 1100-1200 milliárd forintra lehet szükség ahhoz, hogy különböző trükkökkel az év utolsó munkanapjára leszorítsák az államadósságot a törvényben előírt mértékre.
Bár a kormányoldalon ígérték, de a különadókat sem mérsékelték, és az ágazati különadók kivezetése sem történt meg – tette hozzá Burány Sándor.

Arról is beszélt, hogy sanyarú helyzetben vannak a hazai kis- és közepes vállalkozások, az elmúlt évek drámai fogyasztáscsökkentése után hiába van szerény növekedés, a költségvetési előterjesztés ennek hatását messze túlbecsüli.