Működnek a családpolitikai reformok

A kormányváltás óta összességében a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat megduplázták, mintegy 61 milliárd forintra emelve a keretösszeget, szeptembertől pedig háromszor annyi gyermek tud majd ingyenesen étkezni a bölcsődékben és óvodákban, mint eddig.

Javában tart már a nyári szünet, de a szülők is nyugodtak lehetnek, mert úgy idén, mint az elmúlt években is a kormány biztosítja a gyermekétkeztetési programban a rászoruló diákok mindennapi ingyenes étkeztetését – mondta a Fidesz-frakció szóvivője.

Az idei szünidő alatt minden korábbinál többen, 143 ezer gyerek részesülhet az önkormányzatokon keresztül állami támogatással ingyenes étkezésben – hívta fel a figyelmet. Egyúttal hangsúlyozta: erre a célra mintegy hárommilliárd forintot különített el a kabinet.

Kiemelte: ez az összeg több, mint duplája annak, amit a baloldali kormányok szántak a rászoruló gyermekek nyári étkeztetésére. Dunai Mónika felidézte azt is, hogy a szocialista kormányok sokszor az előirányzott összeget sem juttatták el az önkormányzatoknak, „gyakorlatilag magukra hagyták a rászorulókat és az önkormányzatokat ezzel a hatalmas és nagyon fontos feladattal”. Ezzel szemben ma az önkormányzatok és a rászoruló gyermekek is számíthatnak az állam támogatására – jegyezte meg a fideszes politikus.

Fotó: fidesz.hu
 
 

Dunai Mónika kitért arra is, hogy a kormányváltás óta összességében a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat megduplázták, mintegy 61 milliárd forintra emelve a keretösszeget. Egyúttal beszámolt arról is, hogy szeptembertől háromszor annyi gyermek tud majd ingyenesen étkezni a bölcsődékben és óvodákban, mint eddig.

A részletekről szólva kifejtette: jelenleg az óvodások és bölcsődések 27 százaléka ingyen, 16 százaléka fél áron étkezhet a tanintézményekben, azaz összességében 146 ezer gyermek étkezhet ingyen vagy kedvezményes áron. 2015. szeptember elsejétől további 230 ezer gyermeknek biztosítják az ingyenességet, így összességében már 321 ezer óvodásra és bölcsődésre fog kiterjedni a teljes támogatás – magyarázta, hozzátéve: ez az óvodások és bölcsődések 90 százalékát jelenti.

Szavai szerint a teljes ingyenesség azokra a családokra fog vonatkozni, ahol három vagy annál több gyermek van, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, illetve azoknál a családoknál, illetve ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát (89 408 forint). Hozzátette: a bürokráciacsökkentés jegyében önbevalláson fog alapulni a támogatás, ezt sem az oktatási intézmények sem pedig a települési jegyzők nem fogják vizsgálni.

A Fidesz-frakció szóvivője példákkal illusztrálta, hogy mekkora segítséget jelenthet egy családnak az intézkedés. Elmondta, hogy egy olyan család, amely eddig semmilyen támogatásban nem részesült most gyermekenként havi 7-10 ezer forintot takaríthat meg. Egy olyan háromgyermekes család pedig, amely eddig fél áron étkeztethette gyermekeit akár havi 11-15 ezer forintot takaríthat meg az intézkedésnek köszönhetően.

Dunai Mónika kiemelte: a Fidesz határozott célja, hogy egy gyermek se éhezzen. Szavai szerint a gyermekétkeztetés átalakításával ezt a célt el is fogják érni. Ugyanakkor kitérve a kabinet további családokat segítő intézkedéseire, felidézte, hogy ez a kormány vezette be az ingyenes tankönyvellátást, a családi otthonteremtési kedvezmények bevezetését és bővítését, a három éves gyest, a gyed extrát.

Ma már a családok saját pénztárcájukon láthatják, hogy a családpolitikai reformok működnek, nőtt a kisgyermekes családok jövedelme, terheik csökkennek, és egyre nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Ez utóbbival kapcsolatban a Fidesz-frakció szóvivője megjegyezte, ha nagyobb a biztonság, nagyobb a gyermekvállalási kedv is.

„Nem fordulhat elő Magyarországon többé, hogy a gyermekvállalás egyben szegénységi kockázatot is jelentsen” – utalt a balliberális kormányok elhibázott családpolitikájára.

(fidesz.hu)