Munkanélküliség 50 felett – vége a világnak! Vagy mégsem?

Felértékelődött ez a korosztály

Aki 50 éves kora után kénytelen új állás után nézni, könnyen kétségbeesik, mert azt hiszi, ilyen idősen sehova nem veszik fel. Szerencsére ez a mai világban már nem így van. A femcafe.hu szakértőjének, Őri Júliának cikke.

Milyen a munkaerőpiac?

Jó ideje azt halljuk, olvassuk, hogy egyre nagyobb hiány van szakképzett munkaerőből. Országon belül persze jelentős eltérések vannak, de általánosságban megállapítható az egyre fokozódó hiány. Ez érvényes mind a fizikai, mind a szellemi területen dolgozókra. Az is tény, hogy az életkorral együtt nő a munkavédelmi kockázat is különösen a szállítás, kereskedelem, feldolgozóipar, raktározás területén. Az idősödő munkavállalókat kevesebb, de súlyosabb munkahelyi baleset éri, mint fiatalabb társaikat.

Az idősebb munkavállalók jellemzően lojálisak, jó stratégiai és mérlegelési képességekkel rendelkeznek, tudásuk és tapasztalataik megosztásával segíthetik a következő generációkat, miközben munkában tartásuk csökkenti a vállalaton belüli elvándorlást is. Már nem igaz, ami hosszú éveken keresztül jellemző volt, hogy 45 év felett egyre kisebb az esély az elhelyezkedésre, 50 fölött pedig szinte reménytelen, de legalábbis közel egy évvel kell számolni, mire sikerül egy állást megszerezni. Viszonylag alacsony a munkanélküliség is, tehát ez a réteg sem jelent megoldást a munkaerőhiány pótlására.

Ezek mind szerepet játszanak abban, hogy ma már máshogy nézik, ítélik meg a vállalatok a szenior korúak alkalmazását. Felértékelődött ez a korosztály.

Mit kezdjünk ezzel a kedvező helyzettel?

Tudatosítsuk magunkban, hogy már nem a „futottak még” kategóriába tartozunk! Ez már az interjú során kellő tartást, határozottságot biztosít számunkra. Bátran jelentkezzünk olyan állásokra, ahova úgy gondoljuk, hogy rendelkezünk azokkal a képességekkel, tapasztalattal, kompetenciákkal, amik a kiírásban szerepelnek. Csak a korunk miatt ne szalasszunk el pályázási lehetőséget. Ezt bízzuk a vállalat HR-es munkatársára. Ugyan korra való hivatkozással eddig sem lehetett – elvileg –pályázót diszkriminálni, de a gyakorlatban sajnos ez nem így működött. Nem a korra hivatkoztak, de elutasítottak jó néhány alkalmas jelöltet.

Bízzunk magunkban, hogy nekünk is lehetnek még szakmai céljaink, terveink, és ha további karrierben gondolkodunk, az sem ördögtől való. Hiszen legalább 15-20 évet még a munkaerő piacon töltünk el. De munkakört is válthatunk, jellemző erre a korosztályra, hogy fontos szerepet kap az örömmel végzett munka. Sokan az addig csak hobbiként űzött tevékenységüket futtatják fel, és építenek rá egy önálló üzleti vállalkozást. Maradjunk nyitottak, bátran tanuljunk új dolgokat, ne féljünk a változástól. Merjünk kérdezni, akár segítséget kérni, tájékozódni, stb. azaz aktívan alakítani az életünket.

A szenior korosztály jellemzői

Ez a korosztály kiszámítható. Nem megy szülési szabadságra, túlnyomó részben túl vannak a kis gyerekes időszakon, megbecsülik a jó munkahelyet. Unokák ugyan lehetnek már, de ez más elfoglaltság és kötelezettség, mint a saját gyerek. Örülnek, ha partnerként kezelik őket, értelmes munkát végezhetnek, szívesen adják át a tudást, tapasztalatot. A végsőkig lojálisak. Megbízhatóak, nem jelentenek beteget egy kis megfázás miatt. Szívesen dolgoznak együtt fiatalabb kollégákkal. Ugyan a nyelvtudásuk, és számítástechnikai ismereteik lehet, hogy nem érik el a fiatal korosztály szintjét, de ezek a hiányosságok fejleszthetők vagy pótolhatók.

A személyes kapcsolatépítésben sokkal erősebbek, mint fiatalabb társaik. Sokszor a konfliktuskezelés és az asszertív kommunikáció is jobban megy nekik. A vállalat pedig sokat profitál a különböző generációk együttéléséből, a különböző nézőpontok, megoldások összehangolásával. Az is bizonyított, hogy a különböző korú kollégák együtt gondolkozása jelentősen javítja a vállalati hatékonyságot, növeli a vevői elégedettséget.

A szeniorok pedig fogadják el, hogy a kor nem érdem, átmeneti állapot. Azért nem tettünk semmit. A tiszteletet a viselkedésünkkel, szakmai tudásunkkal, a fiatal munkatársakhoz való hozzáállásunkkal tudjuk kivívni.

Forrás: femcafe.hu