Na, ezzel szinte tuti a kétmillió az államtól

A Start-számla kiváló megtakarítási lehetőséget nyújt a gyermekeseknek, ezzel ugyanis több mint kétmillió forintot is összegyűjthetnek gyerekeiknek felnőttkorukra, akár már havi ötezer forint befizetésével. De minek köszönhető, hogy ilyen jó befektetés a Babakötvény, és miért érdemes a gyermek születése után minél hamarabb számlát nyitni?

 
 


A Start-számlamegnyitásánál többek között a Babakötvény magas hozama jelentett vonzó megtakarítási lehetőséget. A február előtt született gyermekek számlájára ugyanis a 8,7 százalékot nyújtó kötvénysorozatot lehetett megvásárolni, de a később született csecsemőknek is a kiemelkedő, 4,7 százalékos kamatokat nyújt az újabb kötvénysorozat.

Tényleg megéri Start-számlát nyitni?

Sok féle kedvezményt kapunk, ha Start-számlát nyitunk, amit egy egyszerű értékpapírszámla nyitásával nem érhetnénk el:

  • Babakötvényt csak Start-számlára vásárolhatunk
  • Adó-, járulék- és illetékmentességet kap a gyermek
  • 10 százalékos állami támogatás jár (évente maximum 60 ezer forintig)
  • Kezdeti, 42 500 forintos állami támogatás

Csak Start-értékpapírszámlán vehetünk Babakötvényt

A Babakötvénynek köszönhetően kimagasló hozamot érhetünk el a Start-számlára befizetett pénzen. A 19 éves megtakarítási időszak alatt ugyanis hat százalékos hozammal számolva

a gyerek 18 éves korára nagyjából 2,3 millió forint megtakarítás jöhet össze, mindössze havi ötezer forint befizetése mellett.

A hat százalékos kamatozású Babakötvények vásárlása egyébként reális várakozásokat takar és összecseng a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott előrejelzésnek.

A Babakötvények kamatozása ugyanis az infláció éves mértékétől függ, amit a jegybank hosszú távon három százalékban határoz meg. Erre jön rá a kamatbónusz, ami egységesen, fixen három százalék, és ennek köszönhetően a reálkamatunk mindig pozitív lesz. Ráadásul negatív inflációs adat esetén sem mehet a kamatozás három százalék alá, vagyis a minimális kamatunk három százalék lehet.

 

   Az év vége felé közeledve érdemes megemlíteni, hogy nem csak havi rendszerességgel lehet befizetni a Start-számlára, hanem egy összegben is (például az év végi prémiumot). Az állami támogatás szempontjából ugyanis az a lényeges, hogy naptári éven belül mennyi pénzt fizettünk be a Start-számlára. Így 60 ezer forint egyszeri befizetéssel teljes mértékben ki tudjuk használni a 10 százalékos állami támogatást.

Tehermentes a megtakarításunk

A kamatadó (16 százalék) és az egészségügyi hozzájárulás (EHO, 6 százalék) a megtakarításunk hozamának közel negyedét elviszi, azonban a Stat-számlán megtakarított pénzek adó- és járulékmentességet élveznek. Szintén fontos tényező, hogy a futamidő végén illetékmentesen felvehető az így megtakarított összeg, vagyis megússzuk a tranzakciós illeték költségeit. Ez a korábban említett 2,3 millió forinttal számolva mintegy 6 900 forintos spórolást jelent.

10 százalékos állami támogatás jár minden befizetés után

A Start-számlára befizetett minden összeg után évente 60 ezer forint befizetéséig 10 százalék állami támogatás jár, ez évente hatezer forintot jelent. Lényeges viszont, hogy más állami támogatott megtakarításokhoz képest itt nincsenek költségek, ráadásul a Babakötvénynek köszönhetően kiemelkedő kamatozása is van a megtakarításunknak. Az évi 60 ezer forint egyébként részletekre lebontva csupán ötezer forintos kiadást jelent havonta.

Kezdeti támogatás

Az állam minden csecsemőnek születésekor Start-letéti számlát nyit, amin 42 500 forintot helyez el. Ez az infláció mértékével kamatozik. Ahhoz, hogy a Babakötvény kamatait megkapjuk meg kell nyitnunk a Start-értékpapírszámlát a Magyar Államkincstár kirendeltségeiben. Ez egyébként a feltétele annak is, hogy a számlára befizethessünk pénzt és ezzel megkapjuk a 10 százalékos állami támogatást.