NAV: egyre gyakrabban éri atrocitás a pénzügyőröket

Bűnügy-gyilkosság

Budapest, 2015. február 24., kedd (MTI) – Az utóbbi időben a korábbinál gyakrabban éri atrocitás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársait – közölte a hatóság kedden az MTI kérdéseire. Az MTI amiatt kért felvilágosítást, hogy hétfő kora délután Budapest XX. kerületben egy férfi megtámadta a NAV munkatársait, és egyiküket agyonszúrta.

 .

 .

    A NAV szerint évente 15-20 alkalommal fordul elő, hogy munkatársaikat olyan súlyos inzultus éri, amely miatt feljelentést tesznek a rendőrségen, viszont a hétfői esethez hasonlóra nem volt példa.
    A hatóság közölte azt is, hogy a biztonsági előírások felülvizsgálata megkezdődött a szervezetnél, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg a tragédia.


    “A történtek után országszerte, a NAV valamennyi szervezeti egységénél haladéktalanul felmérik a kockázatokat, és ahol bármilyen veszélyre lehet számítani, a dolgozók védelméről gondoskodnak. Kockázatos ügyekben, illetve területeken az ellenőrzést a revizorok, illetve a pénzügyőrök együtt végzik” – tették hozzá.


    A további hosszú távra szóló intézkedések előkészítése biztonsági szakemberek bevonásával elkezdődött, a munkát a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogatja – írták. Hozzátéve: a szervezetnél létezik egy úgynevezett intézkedéstaktikai képzés, amely a hasonló esetek elkerülését célozza, ezen már csaknem kétezer pénzügyőr, illetve pénzügyi nyomozó vett részt.


    A válaszlevélben azt is közölték, hogy a NAV munkatársai naponta átlagosan mintegy 90 ezer ügyféllel lépnek közvetlen kapcsolatba. A szervezet 23 ezer dolgozójának mintegy 70 százaléka személyesen találkozik adózókkal, állampolgárokkal.

bBB \ bny \ bpt