Nem árulják el, mennyit kell fizetni jövőre a menzáért

Kevesebb só és cukor, zsírmentes ételek, sok zöldség – nem csak krumpli: így alakul a gyerekek iskolai étkeztetése jövőre. Látszólag nagy többletköltséggel járó egészséges ételek, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint semmi esetre sem várható áremelkedés. Ebből az következik, ugyanannyiba kerül, mint tavaly. De az vajon mennyi?

 
 

Az új közétkeztetési rendelet célja az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerekhez jussanak a gyerekek a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban. A másik cél az, hogy a szülők tájékoztatást kapjanak arról, mi kerül a gyerekek asztalára napközben. Vannak életkor szerint lebontott táblázatok például a kalóriabevitelre vonatkozóan: fontos, hogy ne csak túl sokat, de túl keveset se kapjon valaki, biztosítva legyen a megfelelő tápanyag és kalóriabevitel.

Az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat majd elő. Fontos tehát a változatosság: biztosítják azt, hogy ne történhessen meg az, hogy egy gyermek az óvodában minden nap tésztát eszik – mondta el a Pénzcentrumnak Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Mennyi az annyi?

Arról azonban, hogy mindez mennyi pénzből megvalósítható, nincsenek adatok. Az EMMI többszöri megkeresés után sem tudott adatot szolgáltatni arról, mennyibe kerül egy gyerek egy napi ellátása. Annak ellenére sem, hogy tájékoztatásuk szerint a költségek nem emelkednek, azaz a tavalyi pénzügyi adatokból nyilván egyszerűen nyomon követhető, mennyibe kerül adott esetben egy 5 éves gyermek egy napi ellátása.

Amit az államtitkár elmondása alapján biztosan tudunk, hogy a közétkeztetés az önkormányzatokon keresztül történik, vannak helyek, ahol már most mintamenza programok működnek.
 
Az árak átlagos kiszabati árak, nem lehet egy számmal kifejezni, mennyibe kerül per fő az étkeztetés. Van egy minimum és van egy maximum: ezek között viszonylag nagy a szórás, de azt láttuk, a mintamenza programon keresztül, hogy ezeknek az előírásoknak meg lehet felelni a rendelkezésre álló ilyen források maximumából.

– mondta el a Pénzcentrum kérdésére Novák Katalin.

Tehát amit most is erre fordítanak, abból kivitelezhető lesz az új, egészségesebb étkeztetés is. Hozzátette:

Az új rendelet bevezetése nem jelentené automatikusan a menzák árának az emelkedését.

2014-től a gyermekétkeztetés finanszírozásában feladat alapú bér és üzemeltetési támogatás valósult meg, melyhez a központi költségvetés mintegy 53 milliárd forintot biztosított. 2014-től minden gyermek étkeztetését támogatja az állam és a rászoruló gyermekek a továbbiakban is ingyenesen vehetik igénybe az étkeztetést, illetve a három, vagy több gyermeket, vagy tartós beteg, fogyatékos gyermeket nevelő családok is az 50 százalékos díj-kedvezményt.

Mit ne egyenek


Drágább nem lesz, csak számszerűen nem tudni, minél nem drágább. Mindenesetre – az ígéretek szerint – tényleg egészséges is lesz, ami a gyerekek tányérjára kerül. Nézzünk egy-két példát:

 • igyekeznek elkerülni a túlzott zsírfogyasztást, például meghatározza a rendelet, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek
 • egy kész terméket nem lehet utánacukrozni. – pl. grízes tészta.
 • sótartalmú ételízesítők használata tilos
 • egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos
 • a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott lesz.
 • folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók (pl. megszűnik az túlcukrozott tea, nem ihatnak szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt)
 • édesség kizárólag főétkezésként nem adható

Egyébként több oka is annak, hogy maradhat a jelenlegi ár:

 • a szezonalitásnak megfelelő élelmiszerek, nyersanyagok (pl. télen a savanyított, tartósított élelmiszerek) használata akár 10-15 százalékkal is csökkentheti a nyersanyag árakat
 • sok helyen az országban vannak olyan kezdeményezések, ahol a helyi élelmiszerekre alapozott gazdálkodás, a helyi termékek bevonása a közétkeztetésbe költségcsökkentő tényező (ez nyilván olyan helyeken működik, ahol helyben főznek, és onnan látnak el akár több intézményt is).
 • a közbeszerzési eljárás alól mentesítik a helyi termelőket, ez a lehetőséget ad az alapanyagtöbblet biztosítására, mellyel a szállítási, csomagolási és tárolási költség is csökkenthető
 • a helyi munkaerő alkalmazása