Nem emelkedhet drasztikusan a törlesztő

A rögzítés lejárta után sem emelkedhetnek drasztikusan az árfolyamgátas devizahitelek törlesztőrészletei. Az új szabályozás lényege, hogy a kedvezményes törlesztési időszak után a részlet legfeljebb 15 százalékkal nőhet. Amennyiben a törlesztő ennél magasabb, a bankok meghosszabbítják a hitel futamidejét.

 .

 
A Híradóban megszólaló Telekné Laczkó Ida és férje 7 és fél millió forint hitelt vett fel lakásfelújításra több mint hat évvel ezelőtt. Beléptek az árfolyamgát rendszerébe, így most a korábbi 90 ezer helyett mindössze 60 ezer forint a törlesztő részletük.

Összesen 170 ezren léptek be az árfolyamgátba. Egy mosatni kormányrendelet szerint nekik sem emelkedik majd drasztikusan a törlesztőrészletük, ha lejár a kedvezményes törlesztési időszak.

Ezt a helyzetet kell elkerülni. A rendelet, mely december 31-én látott napvilágot, előírja, hogyan kell a futamidőt hosszabbítani annak érdekében, hogy törlesztőjük ne emelkedjen – magyarázta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

Így a törlesztőrészlet maximum 15 százalékkal lehet több majd az árfolyamrögzítés után. Ha ezt a határt mégis túllépi, akkor a bank úgy tartja alacsonyan az összeget, hogy meghosszabbítja a futamidőt, de legfeljebb az adós 75 éves koráig teheti ezt.

Egy átlagos adós esetében, aki belépett az árfolyamgát rendszerébe, a 6 millió forintos hitel mostani törlesztője nagyságrendileg 55 ezer forint, ami az árfolyamgát végén nagyjából 15 ezerrel nőne. A kormányrendelet értelmében azonban havonta maximum 62 forintot fizethetne, ezért a futamidőt egy évvel meghosszabbítja a bank. A gyűjtőszámlán felhalmozódott tartozást ugyanakkor a bankok elszámoltatása is csökkenti.

Attól függ, hogy az ügyfél mikor lépett be az árfolyamgátba és hogy az elszámoltatás után mennyi pénz maradt a gyűjtőszámlán, amit vissza kell fizetnie. Ha ezt követően 15 százalékkal jobban megnőne a havi törlesztőrészlete, akkor hosszabbítják a futamidőt – mutatott rá Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szilveszterkor megjelent szabályozás azt is tartalmazza, hogy a bankoknak februártól egy új hitel felvételénél szóban is tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, többek között a kamat módosításának lehetőségéről, a törlesztőrészlet összegéről és a futamidőről.


Forrás: M1 Híradó