Nem érdekel minket mit mond az EU és Amerika, építjük a Déli Áramlatot

Magyarország jövőre megkezdené a Déli Áramlat gázvezeték építését a saját területén annak ellenére, hogy azt ellenzi az Európai Unió és az Egyesült Államok – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a Reuters hírügynökségnek.

 .

 .

Ránk mutogatnak, pedig…

Az államtitkár azt mondta, hogy a Déli Áramlat az egyetlen lehetőség Magyarország földgázzal történő biztonságos ellátására.

A Déli Áramlatnak nincs alternatívája, a Nyugat által támogatott Nabucco-vezeték, amely azeri földgázt továbbított volna Európába, nem jön létre – olvasható a Reutersben. Aradszki András rámutatott: “a Nabuccót nem építik meg. Tíz év huzavona után és különösen az ukrán helyzet fényében, lépnünk kell. Erre szükség van.” Hozzátette, hogy “mindenki Magyarországra mutogat, de elfelejtik azt, hogy 2013 óta Horvátország nem hajtott végre elég befektetést ahhoz, hogy földgáz juthasson el Horvátországból Magyarországra. Ugyanez vonatkozik Romániára is.”

A Reuters szerint Magyarország, amely jórészt Oroszországtól vásárolja a földgázt, 2017-re tervezi befejezni a Déli Áramlat helyi szakaszát. A vezeték építésének célja elkerülni Ukrajnát, amivel kiküszöbölhető egy bizonytalansági tényező az Európába irányuló orosz gázszállítás terén.

Aradszki András emlékeztetett arra, hogy “az Északi Áramlatot azért építették meg, hogy kiküszöböljék a Fehéroroszországon át történő gázszállítás kockázatát. Most ugyanez a helyzet. Hasonló mennyiségű orosz gázt fogunk vásárolni, csak más úton jut el Magyarországra.”

Az ukránok szerint sántít a magyarázat

Szerintük orosz nyomásra zárhattuk el a csapot. Andrij Koboljev, az ukrán állami energiavállalat, a Naftohaz vezetője szerint, hogy nem kaptak magyarázatot a gázszállítások leállítására a magyar rendszerüzemeltetőtől, s annak valódi okát sem ismerik, mindössze annyit tudnak, hogy Magyarország néhány nappal azt követően zárta el a csapot, hogy magas rangú orosz tisztviselők Budapestre látogattak. Részletek >>>

 

Magunktól nem adunk gázt az ukránoknak

Aradszki András az interjúban elmondta azt is, hogy nem volt semmilyen nyomás Magyarországra a Gazprom orosz gázipari cég részéről, amikor leállította a gáz továbbítását Ukrajna felé. Az illetékes kijelentette: “decembertől Magyarország technikailag kész újraindítani a gázszállítást Ukrajna felé, ha ezt Kijev kéri.”

Az államtitkár hozzátette még: a Magyarországot és Szlovákiát összekötő önálló gázvezeték januárban már teljes kapacitásra kapcsol, északra és délre egyaránt képes továbbítani az energiahordozót.