Nem hátrál a kormány, nem vonja vissza a netadót

A kormány nem vonja vissza a netadót – közölte kategorikusan a döntést Németh Szilárd az ATV reggeli műsorában.

 .

 .

A Fidesz országgyűlési képviselője, “rezsibiztos” a műsorban arról beszélt, hogy a netadó valójában kimondottan előnyös lesz az állampolgároknak, szavai szerint ez egy új lehetőség az internet-használat fejlesztésére.  A mértéke a korábban jelzett 150 forint lesz gigabytonként – közölte Németh Szilárd. Az adót pedig nem a felhasználók, hanem a szolgáltatók fizetik majd – ismételte meg azt az érvet, amit a fideszes politikusok már a tranzakciós illeték kapcsán is hangoztattak. 

Ez utóbbi cáfolatára egyébként már tavaly januárban jelentek meg adatok, ahogy akkor azokat az MSZP kommentálta:  “a kormány újabb hazugsága lepleződött le”, a gazdasági lapok adataiból ugyanis kiderült, hogy az emberek fizetik meg a tranzakciós illetékből várt 260 milliárd forintos költségvetési bevételt. Ahogy a Népszava is megírta, hamar kiderült, hogy a piaci szereplők – a kormány kommunikációjával ellentétben – még részben sem vállalják át a tranzakciós illetéket, év elején szinte valamennyi hitelintézet emelte a díjait.

Tegnap ismét több tízezer ember tüntetett az internetadó ellen a fővárosban. A beszédek után a tömeg – nagyszámú rendőri kíséret mellett – az Astoriához, majd az Erzsébet hídon keresztül a Clark Ádám térhez, a nullás kilométerkőhöz vonult, érzékeltetve a netadó “ideális összegét”. Az Erzsébet hidat teljesen megtöltötte a békésen vonuló tömeg.  A szervezők a Clark Ádám téren bejelentették a tüntetés végét, de a tömeg egy része átvonult a Kossuth térre, és ott folytatta a tiltakozást. Eközben záporoztak a kritikák a tervezetre: az Európai Bizottság digitális biztosa szerint az új közteher lelöki az embereket a világhálóról, a hazai internet-szolgáltatók szerint pedig csődöket és drágulást hozhat a sarc.

Az ATV reggeli műsorában a vasárnapi-, illetve a keddi országos tüntetés kapcsán Németh Szilárd azt mondta: ahogy az lenni szokott, majd elhallgatnak, és ahogy az lenni szokott, hazamennek a tiltakozók. A politikus arról is beszélt, hogy az adóból befolyó összeget nem a rendvédelmi dolgozók fizetésrendezésére költik majd, hanem uniós források lehívásához szükséges “önerőre”, amiből a szélessávú internetszolgálatást fejlesztenék.

Vagyis: tényleg, milyen jó is lesz nekünk!

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook oldalán megjelent egy kalkuláció a várható költségekről:

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

 Forrás: Facebook/Egymillióan