Nem tudja a NAV, hogy kell-e netadóznia

Az internetadó hirtelen felbukkant tervezete akkora kavarodást okozott, hogy a hazai internetszolgáltatók mellett magát az adóhatóságot is elbizonytalanította – írja az Index.

 .

Az Index megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy az új adó (illetve hivatalosan a távközlési adó kiterjesztése) miatt kell-e adózni a nemrég bevezetett online pénztárgépek után.

 
A nyáron a NAV bejelentése szerint mintegy 140 ezer vállalkozásnál helyeztek üzembe az adóhatósághoz külön netes előfizetéssel bekötött online pénztárgépeket, amelyek folyamatos adatforgalmat bonyolítanak le a hatóság szervereivel.

Az online kasszák után a netadó jelenlegi tervezete értelmében adózni kell. Ezért az Index azt kérdezte az adóhatóságtól, hogy ez valóban így lesz-e, és ez jelent-e majd többletkiadást a NAV-nak, amit esetleg saját magától, vagy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által bejegyzett és nyilvántartásba vett mobil adatkommunikációs szolgáltató vállalattól, a Mobil Adat Kft.-től kéne beszednie, és nem terhelhetné át az előfizetőkre.

A NAV öt percen belül küldte kérdéseikre a válaszlevelet, amely azonban csak annyit tartalmazott, hogy “Kérjük, kérdéseivel forduljon a jogalkotóhoz.” Megkeresték a törvényt benyújtó Nemzetgazdasági Minisztériumot is, de a Varga Mihály vezette tárca egyelőre nem reagált – írja az Index.

Szerző: Index