NGM: nincs döntés a kompetenciamérés bevezetéséről

Gazdaság-szakképzés

Budapest, 2015. március 5., csütörtök (MTI) – A szakképzési koncepcióban nincs döntés a kompetenciamérés bevezetéséről – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

 .

 

    A Magyar Nemzet csütörtöki számában a birtokában levő szakképzési koncepcióra hivatkozva arról írt, hogy kompetenciateszt alapján dőlhet el a jövőben, hogy az általános iskolás diákok hol folytathatják a tanulmányaikat. A lap szerint a dokumentum a tervezett intézkedések között említi egy pályaorientációs tanácsadással egybekötött képesség- és tudásmérés bevezetését, a megfelelő középiskola-típusba bejutást pedig ennek teljesítéséhez kötnék. Hozzátették: a felmérést a hetedik évfolyam végén – kilencosztályos általános iskola bevezetése esetén pedig nyolcadikban – végeznék el.    


    A szaktárca közleményében kiemelte, hogy a szakképzés átalakítása halaszthatatlan feladat, mert nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű és megfelelő képzettségű szakember a munkaerőpiacon, ez pedig az ország gazdasági fejlődésének gátja lehet az elkövetkező időszakban.


    A szakképzés eredményességét az is veszélyezteti, hogy az alapfokú oktatásból belépők képzettsége gyakran rendkívül gyenge. A szakképzési koncepció ezekre a problémákra kínál lehetséges megoldásokat, de konkrét döntéseket nem tartalmaz, csak irányokat jelöl ki, ennek megfelelően a kompetenciamérés bevezetéséről sem született még döntés – fogalmaz közleményében az NGM.


    A Nemzetgazdasági Minisztérium azt írja, hogy a koncepció keretei között a pályaorientációt segítő egyik lehetőségként vetette fel a felmérést. Azonban formáját, tartalmát – így egyebek mellett azt is, hogy hányadik osztályban valósulna meg – a köznevelésért felelős terület fogja kidolgozni.


    A szaktárca hangsúlyozza, amennyiben a későbbiekben ilyen felmérést bevezetnének, ennek eredménye a diákok számára nem kötelezettséget, hanem ajánlást, iránymutatást jelent, ettől függetlenül szabadon dönthetnek majd a pályaválasztásról.

gpe \ guz \ gtr