Nincs kivétel: ez a lehetőség minden kismamának jár

Az elmúlt hetekben, hónapokban ellentmondásos információk láttak napvilágot arról, hogy milyen védelem illeti meg az édesanyákat, járhat-e a gyermek bölcsődébe, illetve óvodába, ha az édesanya teljes vagy részmunkaidőben dolgozik.

Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a gyed kétéves korig jár, és 2014. január 1-jétől az édesanyák a gyermek egyéves kora után munkába állhatnak. Korábban az egészségbiztosítási törvény kimondta, hogy azok az édesanyák, akiknek a gyermeke bölcsődébe jár, nem jogosultak a gyedre. Ezen módosított január 1-jétől a gyed extra törvénycsomag, ennek értelmében azok az édesanyák, akik a gyermek egyéves kora után munkába állnak, jogosultak maradnak a gyedre és a bölcsődei ellátásra is.

A cikkhez tartozó hanganyagot »itt hallgathatják« meg.

A miniszteri biztos hozzátette: egyes szakszervezetek arra hivatkoznak, hogy a gyermekvédelmi törvény értelmében a gyed mellett nem lehet dolgozni. Ezt a törvényt azonban rosszul értelmezik, hiszen a jogszabályban az áll, hogy Magyarországon minden olyan családnak, amely a munkavégzése okán nem tudja a gyermek napközbeni felügyeletét biztosítani, kérésére biztosítható a napközbeni felügyelet, ha van hely a gyermekintézményekben. A jogszabály azt is hangsúlyozza, hogy kik azok, akiknek a felvétele előnyt élvez és kiemelt fontosságú: többek között azoknak a családoknak a gyermekei, ahol három vagy több gyermek van, és az édesanya nincsen gyeden. Ez azonban egy kiegészítő szabály. Szalai Piroska úgy véli, feltételezhető, hogy az ellentmondásos hírek megjelenésének köze lehet a választási kampányhoz.