Novák: Nem csökken jövőre a családtámogatás

Nincs olyan családtámogatási forma, amely a jövő évben csökken, a gyermekek után kapott támogatások nőnek majd – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 

A kormány a munkalapú társadalom megteremtése felé szeretne továbblépni, a szociális támogatások rendszere ezért úgy alakul át, hogy mindenkinek munkahelyet kell biztosítani, a segély helyett munkát elv mentén – mondta Novák Katalin.

 Hallgassa meg! A cikkhez tartozó hanganyagot az eredeti hír oldalán hallgathatják meg: tovább»


A családtámogatással kapcsolatban hangsúlyozta: nincs olyan családtámogatási forma, amely a jövő évben csökken, a gyermekek után kapott támogatások nőnek majd. A költségvetési tervben van olyan előirányzat, amely nominálisan kevesebb lesz az idei évhez képest, aminek két oka van: egyrészt csökken a népesség, így mérséklődik a bizonyos életkorban lévő gyermekek száma, másrészt 2014-ben felül voltak tervezve bizonyos területek, a tényleges kiadások most láthatók, azokhoz viszonyítva pedig 2015-ben valójában 0,8 százalékos növekedés lesz – magyarázta az államtitkár. Az irányzat ráadásul „felülről nyitott”, ha nagyobb igény mutatkozik, akkor tud még forrást biztosítani a költségvetés – tette hozzá.

Kérdésre reagálva Novák Katalin leszögezte: a gyed jövő nemhogy csökken, hanem tovább bővül. Elismerte ugyanakkor, hogy a családi pótlék rendszerének „valamilyen formán való” átalakításán gondolkodik a kormány. Emlékeztetett: korábban tanköteles kortól a gyerek iskoláztatásához kötötték a családi pótlékot, ami 40 százalékkal csökkentette az 50 órán felüli igazolatlan hiányzások számát az iskolákban. Mivel jövő szeptemberétől 3 éves kortól kötelező lesz óvodába járatni a gyereket, ezért a kormányzat azt tervezi, hogy a családi pótlék juttatását a kötelező óvodajáráshoz köti. Ehhez biztosítani kell, hogy a szülők valóban el tudják juttatni az óvodába a gyermeküket, minden helyen meglegyen a kellő számú férőhely, és az intézkedés ne büntetés, hanem ösztönző legyen – húzta alá.

Jövőre átalakul a szociálpolitikai támogatás (szocpol) – folytatta Novák Katalin, csok, vagyis családi otthonteremtési kedvezmény lesz a neve. A névváltozáson túl két lényeges ponton módosul: a támogatási rendszer kiterjed majd a használt lakások vásárlására, és már az egygyermekesek is igénybe vehetik majd, 400 ezertől, 3 millió 250 ezer forintig terjedő támogatás formájában – emelte ki az államtitkár.