Novemberben késve jöhet a nyugdíj?

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke:

Az MSZP vállalja, hogy kormányra kerülve a korhatár alatti nyugdíjak teljes rendszerét kidolgozza – jelentette be Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke. A politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédéből kimaradt a nyugdíjügy. Az MSZP azonban kormányon kidolgozza az előre hozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíj, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj szabályait – írja a Napi.hu.


A kormány 2012-ben átalakította a nyugdíjrendszert, megszüntette a korhatár alatti nyugdíjakat. Az ellenzéki politikus szerint ismét biztosítani kell ezt a lehetőséget, de nem úgy, hogy csak egy szakmában lehet azt igénybe venni.

Korózs Lajos írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez a többi között azt tudakolva tőle: felkészültek-e a nyugdíj-igazgatás átszervezésére? Biztosított lesz-e folyamatosan a jövőben is a nyugdíjak megállapítása?

Az ellenzéki képviselő a válasz ismeretében aggályait fogalmazta meg a nyugdíjfolyósító államkincstárba történő beolvasztása miatt. Ne csodálkozzon senki, ha novemberben nem, vagy csak késve kap nyugdíjat 2,7 millió ember – mondta a politkus.

Milyen nyugdíjrendszer az, ahol az ügyfélnek kell “kujtorognia” az adatok után és nem tudja, melyik az az államigazgatási szerv, ahova be kell nyújtania papírjait, és azt sem tudja, honnan várhatja a határozatot – fogalmazott Korózs Lajos.

Nincs egységes jogalkalmazást biztosító szervezet, és a nyugdíjigazgatás irányítása három minisztérium alá tartozik – tette hozzá Korózs, aki szerint modernizálni kell a nyugdíjigazgatást, de nem így – írta az MTI.