Nyitva? Zárva? – Voksolás jövőre

Pontosan egy hónap múlva lép hatályba a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzést tiltó törvény, de egyelőre még sok a megválaszolatlan kérdés. Az érdekvédelmi és szakmai szervezeteknek a rendelettervezettől sem lettek okosabbak. Népszavazás a kérdésben valószínűleg már csak jövőre lehet.

 

Alig egy napjuk volt a kereskedelmi, vállalkozói érdekképviseleteknek és szakmai szervezeteknek a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelet-tervezet véleményezésre. A társadalmi egyeztetésről pedig már szó sem esett..

Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) főtitkára a Népszavának elmondta, szerencséjük volt, mert a rendelet kézbesítésének napján ülésezett a szövetség jogi bizottsága, így az elnökség tagjai és a jogászaik is elolvashatták a rendelet tervezetet és véleményezték is azt. Az MBSZ fő kifogása az volt, hogy a törvény több ponton is pontatlanul, illetve tágan értelmezhető módon fogalmaz és ezen a kormányrendelet sem segít. A törvény kimondja, hogy kormányrendelettel a nyitva tartást korlátozó jogszabálytól eltérő szabályozás is alkotható.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»