Nyugat-Magyarországon Nyugdíjszövetkezeti start

A feldolgozóipar már várja az időseket

Már az érintettek is válogathatnak a nyugdíjasoknak szánt munkalehetőségek közül az országos Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet internetes oldalán, várhatóan már ezen a héten munkába is állnak az első dolgozni vágyó idősek. Jelenleg még csak néhány megyében vannak meghirdetett állások, elsősorban az egyszerű feldolgozóipari munkák közül válogathatnak a nyugdíjasok, de a kereskedelem is elkezdte toborozni a részmunkaidős dolgozókat.

– Már válogathatnak a nyugdíjasok a lakóhelyükhöz legközelebbi álláshirdetések közül, s várhatóan többen már ezen a héten munkába is állnak valamelyik nyugdíjas-szövetkezeten belül – mondta a Magyar Időknek Kováts Balázs, a Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet országos lefedettségű érdekközösség ügyvezetője. Az új munkalehetőséget szeretnék minél több érintettel megismertetni, ezért augusztustól a népszerűsítési kampány, valamint a toborzás is kezdetét veszi. Kérdésünkre az ügyvezető elmondta: Déli, Keleti és Északi Szomszédok néven az ország minden régiójában elérhetők a szövetkezetek, emellett a fővárosban Pesti Szomszédok elnevezéssel indult a dolgozni vágyó időseknek az érdekközösség.

Kováts Balázs kiemelte: a már elérhető internetes felületek mellett aktív toborzási módszereket is alkalmaznak, elsősorban az áruházakban, bevásárlóközpontokban szórólapokon keresztül hirdetik az időseknek szánt lehetőségeket. A Szomszédok képviseletei az ország minden régiójában, először mintegy 30 városban lesznek elérhetők, később az igényeknek megfelelően bővülhet a képviseletek száma. A dolgozóknak legalább a minimálbért meg kell kapniuk munkájukért, ebből 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük. A foglalkoztatásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mellett a munkaügyi felügyelőségek is ellenőrzik – tette hozzá a Szomszédok ügyvezetője.

A Szomszédok internetes oldalán már böngészhetnek az idősek az álláslehetőségek között, megyei bontásban. Várhatóan szeptembertől hirdetnek nagyobb arányban állásokat a cégek, azonban már most is megtalálhatók bizonyos munkák, az ország több pontján. Budapesten elsősorban a kiskereskedelem keres munkaerőt, árufeltöltőket, eladókat. Mosodai kisegítőként például óránként 850 forintot is megkereshetnek a dolgozni vágyók, hosszú távra is, teljes vagy részmunkaidőben. A nyugat-magyarországi megyékben is egyre több az elérhető munkalehetőség. Győrben az autóipar várja a nyugdíjasokat, heti 3-4 napra, 733 forintos órabérért, minőség-ellenőrző, csomagolási feladatokra, céges járat biztosításával. Vas megyében már elsősorban összeszerelési, kárpitozási munkákat végezhetnek a nyugdíjasok, 733–800 forintos órabérben, ellátásukat pedig munka mellett is megkapják.

A cégadatok szerint az országos lefedettségű szövetkezet mellett már regionális társulás is alakult. A Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet Miskolcon működik, portáljuk szerint a szövetkezet létrehozását a Harmadik Kor Egyeteme Alapítvány szakmai programjaiban dolgozó szakemberek segítették. Lapunk úgy tudja, szeptembertől jelenhetnek meg egyre nagyobb arányban a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek, várhatóan a kiskereskedelem lesz a kezdeményezés egyik legnagyobb nyertese.

Korábban lapunk beszámolt róla, az érdekképviseletek üdvözlik a szövetkezeti modellt, ugyanakkor azt is szeretnék elérni, hogy az idősek, vagy akár a korkedvezményes ellátásban részesülők, valamint a 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonult nők is alacsony járulékterhek mellett tudjanak munkát vállalni, egyénileg.

Forrás: Magyar Idők