Nyugat vagy kelet, Orbán Viktornak döntenie kell

Orbán Viktornak két hét múlva Putyinnak kell farkasszemet néznie, s az uniós parkett szélére sodródva kell döntenie kelet és nyugat között. Az öt év után Budapestre látogató Angela Merkel ugyanis közölte, nem tud mit kezdeni az illiberális demokráciával, megerősíttette a magyar kormányfővel, hogy az ukrajnai kérdésben egyetértenek, majd hazautazott. Még figyelmeztette Orbán, figyeljen oda, mit nyilatkozik Putyin látogatásakor. A kancellár üzenete világos: az orbáni kettős játéknak véget kell vetni és be kell állni az unió mögé.

 

A Hospodárské Noviny találóan megjegyezte: két hét múlva az „oszd meg és uralkodj turné” keretében Putyin orosz elnök látogat Budapestre. A cseh lap szerint „Magyarország nem vált fontos diplomáciai kereszteződéssé, de úgy a németek, mint az oroszok is megérezték, hogy az ország az unió gyenge láncszeme”.

Akadtak „apróságok” Angela Merkel hétfői villámlátogatása körül. Olyan apróságok, amelyek jellemzően magukon viselték, mennyi mindent várt öt év „nein” után a magyar kormány e vizittől, amit nem kapott meg. Mindenekelőtt az orbáni politikai filozófia legalizálását, ha tetszik az illiberális állam kiépítésének elismerését – cserébe az Ukrajnával kapcsolatos uniós egységig.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»