Nyugdíj 40 év után: akármibe is kerül, ez jár nekünk?

Nem az a lényeg, hogyan érinti a költségvetést a kérdés, hanem hogy alkotmányos alapjog az egyenlőség – így érvelt egy szakértő egy csütörtöki konferencián. Egyre inkább úgy tűnik, meglesz a 200 ezer aláírás a népszavazáson.

A férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód alkotmányos alapelvének érvényesülését nem írhatják felül költségvetési szempontok – véli Lehoczkyné Kollonay Csilla egyetemi tanár.

Csütörtökön a Férfi 40 női szemmel elnevezésű konferencián a szakértő elmondta: egyenlőségi kérdésről van szó elsősorban, ami abból is látszik, hogy a Férfi 40 kapcsán beadott népszavazási kérdésben nem szerepel évszám. Nem a pénzről, hanem az egyenlő feltételek biztosításáról van szó – fogalmazott.

Miért csak a nők mehetnek hamarabb nyugdíjba?

Lehoczkyné Kollonay Csilla, egyetemi tanár, munkajogász
Lehoczkyné Kollonay Csilla,
egyetemi tanár, munkajogász

A jogász szakértő elmondta: 2010-ben bevezetett, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő szabályozás egyértelműen diszkriminatív, nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is. Ennek a szabálynak a magyar jogrendben nincs helye, mivel semmilyen objektív alapja nincs a megkülönböztetésnek – szögezte le. Azon kívül, hogy a nők munkaerő-piaci jelenlétének lebecsülését tartalmazza, hozzájárul a női időskori szegénység és gazdasági függőség megörökítéséhez, mivel növeli a férfi és női nyugdíjak közötti különbséget – mondta Lehoczkyné Kollonay Csilla.

Nem lenne hirtelen 150 ezer új nyugdíjas?

A szakértő vélekedése szerint kizárt, hogy azonnal 150 ezren mennének nyugdíjba, ha a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét biztosító szabályozás a férfiakra is érvényes lenne. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a női 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével 2011-2012 során összesen 100 ezren éltek – ismertette.

A korkedvezményes nyugdíjazásról szólva az egyetemi tanár hangsúlyozta: a társadalmi igazságosság jegyében azt, akinek aránytalanul súlyosak a munkahelyi terhei, előnyben kell részesíteni.

Meglesz a 200 ezer aláírás?

A népszavazást magánemberként kezdeményező Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője elmondta: országszerte zajlik az aláírásgyűjtés. A tisztségviselő elmondása szerint eddig nem találkozott még olyan megszólított állampolgárral, aki ne támogatta volna a kezdeményezést, több tízezer aláírást összegyűjtöttek már. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy november 2-ig a szükséges 200 ezernél sokkal több aláírás gyűlik majd össze.

Mi lenne, ha inkább a nőknek se engednénk meg?

A Privátbankár.hu Napi Kommentár című műsorában Farkas András nyugdíjszakértőt kérdeztük arról, milyen hatása lenne, ha sikerrel járna a népszavazás. Míg a keményen dolgozókat valóban megilletné a kedvezményes korhatár, addig az elöregedő európai társadalmak, a szűkös költségvetés azt sejteti, hogy fatális hiba lenne az általános módosítás: