OGY – A Fidesz-KDNP támogatja, az ellenzék elutasítja az új munkarendi javaslatot

Országgyűlés-pártok

 Budapest, 2015. február 12., csütörtök (MTI) – A Fidesz és a KDNP támogatja, a parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok viszont elutasítják Kövér László házelnök új országgyűlési munkarendre vonatkozó javaslatát.

 .

    A fideszes Gulyás Gergely, a parlament alelnöke a házbizottság csütörtöki ülése után az MTI érdeklődésére elmondta: a Fidesz és a KDNP frakciója támogatja a házelnök javaslatát, amely “lehetővé teszi, hogy egy tervezettebb, kiszámíthatóbb munkarendben ülésezzen a Ház” úgy, hogy az ellenzéknek a kormányzati ellenőrzésre vonatkozó jogosítványai ne csorbuljanak.


    “Hetente lesz ülés, de az ülések kéthetesek lesznek”, azaz a parlament két hétre fogadja majd el a napirendjét – magyarázta a tervezett új szisztémát a törvényalkotási bizottságot vezető Gulyás Gergely. Hozzátette, a már hatályos parlamenti “eljárási formához” – hogy például a részletes viták a bizottságokhoz kerültek – sokkal inkább illeszkedik a most javasolt eljárásrend.


    A parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok elutasítják az új munkarendre tett javaslatot.
    Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek visszaélésszerűnek nevezte az új munkarendet, amely szerinte csorbítja az ellenzéki jogokat és nem ad garanciát a legnagyobb problémára, vagyis arra, hogy megszűnjön “az a kapkodó, őrült jogalkotás, amit az elmúlt években az Országgyűlés alapvetően kormánypárti többsége előadott”.


    A szocialista politikus értékelése szerint a javaslat lényege valójában az, hogy a második héten ne kelljen határozatképességet biztosítani a kormánypárti képviselőknek. “Megítélésünk szerint ez azt jelenti, hogy a kormánypárti képviselők nemcsak állást halmoznak, meg dupla pénzt vesznek fel különféle jogcímeken, hanem már dolgozni sincs kedvük, csak kéthetente. Számunkra ez teljesen elfogadhatatlan” – fogalmazott Harangozó Tamás, aki azt is elmondta: az MSZP képviselőcsoportja a hétfői frakcióülésen alakítja ki végleges álláspontját a javaslatról.


    Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arról tájékoztatott, hogy nem támogatják az új munkarendet, mert azzal tovább csökken a parlamenti munka súlya. Minden második hét hétfője “teljesen jelentéktelenné válik” azzal, hogy nem szükséges a határozatképesség, mivel sem interpellációk, sem szavazások nem lesznek – jegyezte meg, kiemelve: borítékolható, hogy ezeken a napokon üres Ház előtt fognak elhangzani kérdések.


    Az ellenzéki politikus kifogásolta azt is, hogy csökkenni fog a napirend előtti felszólalások száma, s álságos érvnek nevezte, hogy kiszámíthatóvá válna a munka és jobban fel lehetne készülni a vitákra. Ezt az előző rend is lehetővé tette volna, ha a Fidesz időben adta volna be a javaslatait, a bizottsági üléseket pedig nem a plenáris ülések idejére hívták volna össze – jelentette ki Farkas Gergely.


    Az LMP frakcióvezető-helyettese, Szél Bernadett is azt mondta az MTI-nek: félő, hogy az új ülésezési rendben sérülnek az ellenzéki jogosítványok, ezért azt javasolta, hogy nyáron értékeljék a tapasztalatokat, és ha szükséges, vizsgálják felül a munkarendet.


    Problémásnak nevezte, hogy minden második héten egy “kihalt” parlament látványa fogadja majd a választókat, de azt is, hogy ha a kormányoldal “gyorsító eljárásokat” alkalmaz a jogalkotásban, valóban tervezhetőbb és kiszámíthatóbb lesz-e az Országgyűlés működése. Kifogásolta, hogy nem kaptak választ arra: az új rendet a televíziós közvetítések hogyan érintik.


    Üdvözölte ugyanakkor, hogy kérésére az eredeti házelnöki javaslathoz képest 30 perccel, 120 percre bővítették az interpellációk időtartamát, így az nem rövidül az eddigiekhez képest.


    Előzőleg az Országgyűlés sajtófőnöke tudatta, hogy új munkarend kialakítására, kéthetes ülésezésre tett javaslatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülésén. Az új munkarendben az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét – ismertette Szilágyi Zoltán, hozzátéve: az előterjesztésről nem született konszenzus, így arról hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén szavaznak.

bet \ bzsm \ bhz \ bhi