OGY – Krónika 10. rész (e-kártya, napirend után)

Országgyűlés-jogalkotás

Budapest, 2015. május 27., szerda (MTI) – A jelenlegi papíralapú azonosító kártyákat felváltó e-kártya bevezetéséről szóló általános vitával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés szerdai ülése.

 .


    Egyetértés a közlekedésbiztonság határokon átnyúló javításáról

    Kontrát Károly belügyi államtitkár ismertette azt a bolgár, horvát, osztrák és magyar kormányok közötti megállapodást, amely kihirdetése után a közlekedésbiztonságot veszélyeztető jogsértések utáni büntetések határon átnyúló végrehajthatóságát segítik.
    A vitában felszólaló Demeter Márta (MSZP) és Ander Balázs (Jobbik) is egyetértett az előterjesztéssel.

    Az elektronikus kártya megvalósítása miatt módosítanák a törvényeket

    Az elektronikus kártya bevezetése miatt változhatnak egyes törvények, egyebek mellett információszabadságról szóló passzusok is. Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára törvényismertetőjében azt mondta, az e-kártya elektronikus aláírást, útlevelet, személyi igazolványt, ujjlenyomatot, adóazonosító számot és társadalom-biztosítási azonosítót is hordozhat majd. Hangsúlyozta, hogy egyes szervek nem élhetnek vissza az adatokkal, mert csak olyan információk olvashatnak ki, amelyek kezelésére jogosultságuk van.
    Az államtitkár elmondása szerint a kártya cseréje fokozaton, a régi igazolványok lejártával történik, de plusz díjért bárki bármikor lecserélheti a még érvényes okmányát.

    Fidesz: a biztonság rovására semmi nem mehet

    Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka a vitában azt mondta, nem elválasztható egymástól az elektronikus közigazgatás és az adatvédelem, utóbbiért mindent meg kell tenni, a biztonság rovására semmi nem mehet. Hangsúlyozta, hogy az adatok összekapcsolása tilalmának érvényesülnie kell.

    MSZP: milyen eszközökkel teremtik meg az adatbiztonságot?

    Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka szintén a kíberbiztonság kérdését emelte ki. Azt kérdezte, milyen eszközökkel akadályozzák meg, hogy egy orvosi rendelőben az adóhatósági adatokat is le tudják olvasni.
    Azt a képviselő elismerte, hogy az elektronizálás felé halad a világ, de Magyarországon “káoszról káoszra” lépnek. Feltette azt a kérdést is, hogy rendelkezésre áll-e majd mindenhol az infrastruktúra a törvény hatályba lépése, az első kártyák kibocsátása után.

    KDNP: a változtatások nem mennek szembe az adatvédelmi szabályokkal

    Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka szerint az ellenzéki “szirénhangok” ellenére az e-kártya bevezetése nem ellenkezik semmilyen adatvédelmi szabállyal és joggal.
    A kormánypárti politikus kiemelte, a törvényjavaslat nem változtat az osztott információs rendszerekre vonatkozó előíráson, ahogy az adatkezelés szabályai sem módosulnak, a kártya használatához pedig a tulajdonos személyes közreműködésére is szükség van.

    Jobbik: jó irány az elektronizálás, de további garanciákra van szükség

    Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka felszólalásában jó iránynak nevezte a közigazgatási ügyintézés elektronizálását, de szerinte ahhoz további, az állampolgárok jogait védő garanciák beépítésére lenne szükség.
    Hangsúlyozta, a jelenlegi javaslatban semmi sem garantálja, hogy például a titkosszolgálatok nem kapcsolják össze az e-kártyára tervezett öt különböző féle adatot és végeznek el egy úgynevezett “profilozást”.
    A jobbikos politikus szerint mindezek miatt az állam kezében túlzott mértékű hatalom összpontosul, ami kiszolgáltatottá teheti az állampolgárokat, akár egy-egy tévedés esetén is.

    A vita további szakaszában az MSZP vezérszónoka, Bárándy Gergely és Staudt Gábor ismételt felszólalásokon hangsúlyozták az e-kártya bevezetésének veszélyeit, míg a fideszes Tuzson Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektronikus ügyintézésben való állampolgári bizalom megszerzése fontos lépcsőfoka egy társadalom fejlődésének.
    Pogácsás Tibor belügyi államtitkár előterjesztői zárszavában megerősítette, az új személyazonosító kártyával nem lehet automatikusan összekötni, ma is létező adatbázisokat. Megjegyezte továbbá, hogy a jelenlegi kártyatípusok lecserélése hosszadalmas, akár tíz évet is igénybevevő folyamat lesz.
    Az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta az általános vitát.

    Napirend után

    Napirend utáni felszólalásra négyen jelentkeztek. Lukács László György (Jobbik) a betöltetlen háziorvosi praxisokról beszélt, Witzmann Mihály (Fidesz) az egészségüggyel kapcsolatban azt mondta, arra a világon mindenhol szkeptikusan tekintenek az emberek. Novák Előd (Jobbik) a népességfogyással kapcsolatban beszélt, Ander Balázs (Jobbik) a Somogy megyei falvak nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet.

    A felszólalást követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a szerdai ülésnapot, a képviselők csütörtök reggel 8 órakor a költségvetés 14 órás időkeretes vitájával folytatják a munkát.

bkgy btiv hgp