Önmagán gyakorolja a családbarátságot a kormány

 Van, ahol napközben szakképzett pedagógus vigyáz a gyerekekre

Ha nehezen tudja összeegyeztetni a munkát és a gyermeknevelést, van egy ötletünk: menjen minisztériumba dolgozni. A tárcák között olyan is akad, ahol napközben szakképzett pedagógus vigyáz a gyerekekre, máshol nyári napközit biztosítanak, és mindenhol adott a részmunkaidő lehetősége. Paradox módon a magát nem éppen családbarátnak hirdető Miniszterelnökség az, amelyik a legtöbb kedvezményt kínálja a kisgyerekes anyáknak – írja az Origo.

 

   Önnel is előfordult már, hogy nem ért oda gyermekéért az iskolába, mert nem sikerült időben eljönnie a munkahelyéről? Esetleg az is nehezíti a dolgát, hogy csak a város másik végében talált óvodát? És mihez kezd a picivel a téli szünetben, ha nincs nagymama, aki segít?

Ritka, mint a részmunkaidő

  A magyarországi szülők többsége jól ismeri a fenti dilemmákat. Vannak persze olyanok is, akiknek könnyebb a dolguk, de még mindig elenyészően kevesen vannak azok a kisgyermekesek, akik csúsztatott vagy részmunkaidőben, esetleg távmunkában végezhetik a feladataikat.

   A család- és ifjúságügyi államtitkárság ugyan nemrég bejelentette, hogy bevezeti a munkahelyi bölcsődék intézményét, és a kormány már évek óta próbálja népszerűsíteni a kisgyermekesek részmunkaidős foglalkoztatását, ezek megvalósulását egyelőre nem igazán látni.

   Érdekes adalék viszont, hogy saját alkalmazottaik – legalábbis elvben – jobb körülmények között dolgozhatnak, mint a magyar átlag. Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a magyar minisztériumok milyen példát mutatnak, levelet írtunk az összesnek, hogy megtudjuk: rendelkezésre áll-e munkahelyi bölcsőde/óvoda, és kérhetnek-e atipikus foglalkoztatási formát a dolgozók. Egy kivételével mindenhonnan megérkeztek a válaszok, a Nemzetgazdasági Minisztérium nem reagált megkeresésünkre.

Nem családbarát, de ovi van

   Az természetesen az összes minisztériumra igaz, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint a munkaidő eltérhet az általánostól. Hamar kiderült az is, hogy bár Lázár János szerint a Miniszterelnökség egyáltalán nem családbarát munkahely, a valóságban az itt dolgozó édesanyáknak még mindig sokkal jobb dolguk van, mint más tárcáknál alkalmazott kollégáiknak. A Miniszterelnökség Kossuth téri épületében ugyanis munkaidőben gyermekmegőrző működik szakképzett pedagógusokkal. Ezenkívül a minisztériumi dolgozók bölcsődés és óvodás gyermekei két központi intézményt is igénybe vehetnek.

   Ha még ez sem lenne elég, Lázár János beosztottjai kezdeményezhetik a távmunkát is, feltéve, ha ezt technikailag meg tudják oldani, és kormányzati titkokat sem veszélyeztetnek. A Miniszterelnökségen nem ismeretlen a részmunka sem, a gyedről és a gyesről visszatérő anyukák, az egyedülálló és a többgyermekes szülők is élhetnek vele. Sőt, ha 14 éven aluli gyermekük van, napi egy órára mentesülhetnek a munkavégzés és a rendelkezésre állás alól.

   Ez persze nem feltétlenül vigasz azoknak a dolgozóknak, akik az új munkarend szerint napi 10 órát dolgoznak.

Pénz a közeli bölcsiért

   Nem meglepő, hogy a Miniszterelnökség Kossuth téri központjával egy épületben lévő Igazságügyi Minisztériumban is el vannak kényeztetve az édesanyák, hiszen a gyermekmegőrzőt ők is igénybe vehetik. Trócsányi László miniszter alkalmazottai között is több olyan nő van, akik részmunkaidőben vagy távmunkában dolgoznak.

  Nem panaszkodhatnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban sem, ahol a kisgyermekesek pénzbeli támogatást kapnak, hogy a munkahelyükhöz közeli intézményekbe járathassák gyermekeiket. Az NFM-ben gyakori, hogy a minisztériumi szülők megváltozott munkarendben dolgoznak, például 7-kor kezdenek, hogy korábban el tudjanak menni a kicsikért az óvodába.

Vár az Emmi-napközi

  Az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol a család- és ifjúságügyi államtitkárság is működik, a gyerekek nyári elhelyezését segítik. A 3 és 14 év közötti gyerekek az Emmi nyári napközijébe járhatnak, ahol szakképzett pedagógusok vigyáznak rájuk, míg a szülők dolgoznak. 

   Még jobban jár az, aki az Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárságon dolgozik, ők ugyanis távmunkában is dolgozhatnak, ha kérik. Azok az Emmi-munkatársak pedig, akik három év alatti gyermeket nevelnek, heti húsz órában is dolgozhatnak, ha akarnak.

  Hasonló elven működik a Honvédelmi Minisztérium, ahol a 3 évesnél kisebb gyermeket nevelő katonák írásban kérhetik a rész-szolgálatteljesítést, amit a feletteseknek engedélyezniük kell. Ha nem megoldható, akkor egy olyan beosztást kell felajánlani az édesanyának, ahol elérhető a részmunkaidős foglalkoztatás. A HM-nél ráadásul mind a katonák, mint a kormánytisztviselők kérhetik, hogy a heti 40 órát a szokásosnál eltérő munkarendben dolgozzák le.

Három gyerek, nyolc óra

  Nincs saját fenntartású óvodája a Földművelésügyi Minisztériumnak sem, de ez nem jelenti azt, hogy nagy hátrányban lennének. A részmunkaidő itt is működik, és vissza nem térítendő juttatásként gyermekszületési támogatást is kapnak a dolgozók. Sőt, a 18 év alatti gyermeket nevelőknek munkaidő-kedvezmény is jár, ez egy gyermek esetén havi 4, két gyermek esetén havi 6, három vagy több gyermek esetén pedig havi 8 óra.

   Központi óvodába és bölcsődébe jelentkezhetnek a nemrég létrehozott Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársainak gyermekei is, a szülők pedig külön kérhetik, hogy eltérő munkarendben dolgozhassanak.

Ne menjen a belügybe

   Ha gyermeket tervez a közeljövőben, talán a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Belügyminisztérium a legkevésbé ideális munkahely. Bölcsőde, óvoda egyikben sincs – bár a külügyben vizsgálják a lehetőségét –, és külön támogatásra, kedvezményekre sem számíthatnak a szülők. Mielőtt azonban dörzsölni kezdi a kezét, jobb, ha tudja, a részmunkaidő és a munkaidő eltolása itt is létezik, ezért a minisztériumi munkatársak még mindig jobb helyzetben vannak, mint sok magyar család.

Forrás: Origo