Orbán a nyugdíjak értékének megőrzését ígéri

A nyugdíjak értékének megőrzését kiemelt fontosságúnak minősítette  miniszterelnök az Idősügyi Tanács alakuló ülésén. Orbán Viktor  szerint biztosan állítható, hogy ez a következő években is lehetséges lesz Magyarországon.

 .

 .

A miniszterelnök – aki egyben az Idősügyi Tanács elnöke – jelezte továbbá, hogy a Nők 40 nevű program támogatásra talált az országban. Az idősek helyzetéről szólva Orbán Viktor idézte azt az alkotmányos passzust, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről, majd hozzátette, hogy ez az “erkölcsi parancs” még nincs végigvezetve a magyar jogrendszerben, így erről szerinte érdemes lenne tárgyalni a jövőben. Orbán Viktor többször is hivatkozott David Cameron brit miniszterelnöknek az idősekkel kapcsolatos nyilatkozataira, idézte például azt a gondolatát, amely szerint természetesen fontos a nyugdíjak biztonsága, az az időseket illető méltányos jövedelem, de a méltóság ugyanilyen fontos, hogy az időseknek ehhez ne kelljen bizonygatniuk a szegénységüket. A miniszterelnök párhuzamot vont e gondolatmenet és a rezsicsökkentés között, amely “a szegénység bizonygatása nélkül is lehetővé teszi”, hogy több pénz maradjon az embereknél a jövedelmükből.

Kitért az európai demográfiai válságra is, amelyről szerinte az “európai politikai gondolkodást béklyóba szorító politikai korrektség” miatt nem lehet “kellő kendőzetlenséggel” beszélni. Álláspontja szerint az a közösség, amely biológiailag nem képes fenntartani magát, nem méltó arra, hogy létezzen, márpedig Európának ez jelenleg nem megy, ám többségben vannak az erre a helyzetre adott rossz válaszok, mint például a bevándorlás politikája, amit a kormányfő rossz dolognak, kockázatosnak, nehézségeket hozónak tart.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy kegyelmi pillanatban ül össze a tanács – amely a kormány tanácsadó testülete -, mert a jövő vasárnapi önkormányzati választás után három és fél évig nem lesz általános választás. Így “lesz három és fél év nyugodt időnk, amikor lehet dolgozni, amikor nem kell rövid távú politikai szempontokat belekombinálni abba, hogy mit mondunk, mit javaslunk, mit vitatunk meg, mire jutunk, milyen döntések születnek, hanem csak és kizárólag az ügyekre lehet összpontosítani” – fogalmazott.Október 1. az idősek világnapja. Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben nyilvánította ezt a napot az idősek (a 60 év felettiek) világnapjává.