Orbán: csak elszámoltatásra volt lehetőség

A kormány mintegy ezermilliárd forintot irányít át a bankoktól az emberekhez – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában. Ez a megfogalmazás annyiban számít újnak, hogy mindeddig a kormány arra hivatkozott: a Kúria döntésének tesz eleget, most pedig már maguknak vindikálják a pénzintézetekkel való elszámolást, ami egyébként közelebb jár az igazsághoz. 

 .

 .

A kormányfő az ezermilliárd forintos tételről szólva elismerte: “valóban volt arról szó, hogy majd a forintosítással tesszük ezt, és nem az elszámoltatással, de a bíróság közben olyan döntést hozott, hogy ezt a célt végül is az elszámoltatással tudjuk elérni”. Orbán Viktor hozzátette: a kormány elérte céljait, köztük a törlesztőrészletek érdemi csökkenését, valamint azt, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a most megsegített devizahitelesek. (Ennek konkrét nyomát az eddig megismert jogszabályoknak még nem lehet fellelni.)

A miniszterelnök kiemelte egyúttal, hogy az új törvényi szabályok “megölik az uzsorát”. Szakemberek szerint az uzsora visszaszorítására tett próbálkozások kétségtelenül jó célt szolgálhatnak, azonban a devizahitel forintosításával való kapcsolatát nehéz felfedezni.

Arra a kérdésre, hogy miért kötelező a forintosítás, a miniszterelnök azt válaszolta: “itt egy kísértéssel van dolgunk, aminek a kizárása érdekében egy világos törvényt kell alkotnunk”. Nem engedhető meg, hogy Magyarországon devizában adósodjanak el az emberek, hacsak valakinek nincs meg az ehhez szükség devizája, például a jövedelme formájában – mondta. Ugyanakkor a jelenlegi kormányzati elképzelések nem zárják ki teljesen, hogy valaki továbbra is deviza alapon adósodjon el, ami úgy történhet, hogy a hitelező bank értesítést küld adósának a jövő év elején az elszámolásról, majd ezt követően 30 napja van az ügyfélnek, hogy döntsön: elfogadja-e a forintosítási ajánlatot, vagy marad a devizaalapú elszámolás mellett.

Az MSZP arra szólította fel a kormányt és a Magyar Nemzeti Bankot, hogy ne akarjanak nyerészkedni az árfolyamon a devizahitelek forintosításakor, amikor százezrek “kétségbeejtő” helyzetben vannak. A devizahitel-károsultjai tegnap a Képviselői Irodaház előtt kisebb ülősztrájkkal tiltakoztak a kormány devizamentő csomagja ellen.