Orbán eldobta a dolgozó kisembereket, mint a szotyihéjat

Az újabban a „keményen dolgozó kisemberek” képviseletét is felvállalni akaró Fidesz pusztán egy közleményben emlékezett meg idén a munka ünnepéről. Május elsején nem kívántak többet mondani annál, minthogy a Fidesz-kormány 2010 óta következetesen képviseli a dolgozó embereket, emelték a minimálbért, megvédték a nyugdíjakat és 3600 milliárd forintot hagytak a családok zsebében az új adórendszerrel – írja Ujhelyi István EP-képviselői nyílt levél-sorozatában.

 

Azt persze már nem tették hozzá, hogy közben ennek hányszorosát vették el tőlük (illetve tették át baráti nagyvállalkozók zsebébe), miként rabolták el és élték fel a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat, miként kötötték gúzsba a bérből és fizetésből élőket az új munkatörvény-könyvével vagy, hogy mennyire kiszolgáltatott, gyakran megalázó és kitörésmentes az általuk bevezetett közmunka-program.

Orbán Viktor és a Fidesz mindig is populista hangszereken játszott: mindig csak azt figyelte, hogy mivel – vagy épp kivel – lehet a hatalom közelébe jutni. Elvek, erkölcsök, ígéretek sohasem számítottak. Így jutott el Orbán a radikális liberalizmustól az illiberális autokráciáig és fordul éppen most rá az extremista-populizmusra. Mert ebben látja személyes hatalmi ambíciói kiteljesítését és megtartását. Ha az kell, térdre parancsolja a csuhásokat, de ha fordul a széljárás, álszent ájtatossággal képes hajbókolni bármilyen bálvány előtt. Most épp a kisemberek védelmezőjének igyekszik mutatni magát, mert a felsőközéposztály és a narancsos burzsoázia erőszakos és igazságtalan felhizlalása után épp ez a tömeg fordult el tőle leglátványosabban.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»