Orbán elrendezte Európát

Az Európai Bizottság készen áll minden rendelkezésére álló eszközt bevetni annak biztosítására, hogy Magyarország, illetve a többi tagállam eleget tegyen uniós kötelezettségének. Ezt Frans Timmermans, a testület első alelnöke közölte kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, ahol a magyarországi helyzetről vitáztak. Orbán Viktor arról beszélt, a nemzetközi egyezmények, amelyek a halálbüntetést tiltják, nem isteni kinyilatkoztatásból születtek, hanem emberi alkotások, amiket meg lehet változtatni, a bevándorlásról pedig a tagállamoknak kellene dönteni.

 

Szinte minden előzetes várakozást felülírt az Európai Parlamentnek a magyar helyzetről tartott kedd esti vitája. A jogi bizottság két héttel ezelőtti, hasonló rendezvénye után még nem volt biztos, hogy a plenáris ülésen is folytatják-e a témát. Aztán, egyfajta kompromisszumként, az Európai Néppárt azt javasolta, hogy legyen plenáris vita, de ne szülessen rajta állásfoglalás. Végül mégis lesz állásfoglalás, de csak júniusban szavaznak róla. Ahhoz képest, hogy a Fidesz kezdetben lényegtelennek és feleslegesnek nevezte a vitát, Orbán Viktor végül kirepült Strasbourgba, hogy hozzászóljon a vitához, amelyet az ő, a halálbüntetésről és a menekültekről elhangzott mondatai váltottak ki.

Az Európai Tanács soros elnökeként a lett kormány nem akart részt venni, mondván, nincs tanácsi állásfoglalás a magyar helyzetről. De az EP képviselői olyan keményen támadták ezért a letteket, hogy végül mégis ők nyitották meg a vitát. Kalnina-Lukasevica lett külügyminiszter mindenesetre csak általánosságban beszélt az uniós alapértékekről, majd elmondta, hogy a Tanács egyelőre nem hozott állásfoglalást a magyar helyzetről. Ami az esti üléseken egyébként ritkán fordul elő, maga Martin Schulz EP-elnök vezette a vitát.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»