Orbán: erőforrásként és nem teherként kell tekinteni az idősekre

A kormány legfontosabb teendői közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését a miniszterelnök az Idősügyi Tanács alakuló ülésén. Orbán Viktor hangsúlyozta: az idősek fontosak a kormánynak, ezért is csökkentették több száz népbetegség gyógyszereinek árát, a munkahelyvédelmi akciótervvel pedig 350 ezer nyugdíj előtt álló munkahelyét is sikerült megőrizni.

 

 .

2008 óta kétezer gyerek tanult meg pontosabban olvasni, vagyis úgy, hogy értse is azt, amit olvas. Kétszáz civil, tehát nem tanár végzettségű nyugdíjas vagy éppen nyugdíj előtt álló vállalta, hogy ingyen, saját szabadidejében segít, a gyengébben tanuló gyerekeknek. Az Egyesült Államokból indult programban részt vevő gyerekek 90 százalékánál egyértelmű javulást hozott a plusz foglalkozás. Jobbak lettek a jegyeik és szívesebben is tanulnak – hangzott el a Duna Híradóban.

A program magyarországi ötletgazdája szerint a mentorok társadalmi munkájának értéke az elmúlt hat évben meghaladta az egymilliárd forintot. Aichelburg Márton úgy véli: az idősebbek tudása komoly nemzetgazdasági kincs, Magyarország legnagyobb, növekvő természeti erőforrása, amit ki kell használni, el kell vinni  olyan helyekre, ahol szükség van rá.

 A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti cikkben nézhetik meg: tovább»

Ugyanígy látja a miniszterelnök is. Orbán Viktor az Idősügyi Tanács alakuló ülésén azt mondta: meg kell próbálni úgy gondolni az idősekre mint társadalmi erőforrásra és nem úgy mint teherre.

A kormányfő az egyik legnagyobb veszélynek az idősek és a fiatalok szembefordítását nevezte. Mint mondta: a kormány célja egy olyan társadalom, amelyben a generációk nem szemben állnak egymással, hanem egy közösséget alkotnak. Orbán Viktor közölte: a kormány számára fontosak az idősek, ezért is csökkentették több száz népbetegség gyógyszereinek árát, a munkahelyvédelmi akciótervvel pedig 350 ezer nyugdíj előtt álló munkahelyét sikerült megőrizni.

“Olyan politikát fogunk folytatni, amely minimumnak tekinti a nyugdíjak értékének megőrzését. örömmel jelentem, hogy az elmúlt időszakban többet sikerült teljesítenünk, mint a minimum, én óvatos duhaj vagyok, most sem vállalkoznék olyasmire, aminek a betartása felől nem vagyok teljesen bizonyos, de azt teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a nyugdíjak értékének megőrzése a a következő esztendőkben lehetséges és a kormány legfontosabb teendői közé tartozik” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét még egy esetleges európai gazdasági válság esetén is megőrizze.