Orbán: Ezután az ügyfelek költségei is csökkenhetnek

 Az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Duna Közbeszédben elmondta: nem túlzás azt mondani, hogy a bankrendszer és az állam viszonyában egy fordulópont érkezett el.

 .

 
60 milliárd forinttal csökken a bankadó jövőre, alacsonyabb lesz az adókulcs, illetve változik az adó kiszámításának alapja is – jelentette be Orbán Viktor a Parlamentben. A miniszterelnök hozzátette: a kormány az adónem mérséklését 2018-ban is folytatja, a magyar gazdaság teherbíró képessége ugyanis már elbírja, hogy a pénzintézetek kevesebbet fizessenek. Orbán Viktor bejelentette azt is: hogy a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. A vevők 15-15 százalékos tulajdonrészhez juthatnak tőkeemeléssel.

Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Duna Közbeszédben elmondta: nem túlzás azt mondani, hogy a bankrendszer és az állam viszonyában egy olyan fordulópont érkezett el, ami azt teszi lehetővé, hogy a bankok az erőforrásaikat a magyar gazdaság támogatására, a gazdasági növekedés elősegítésére fordítsák. „Ez a lehetőség nyílt meg a mai nappal, ezzel a megállapodással Magyarország számára” – mondta.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

Az MKB-t a magyar állam megvette a német tulajdonostól, a Budapest Bankkal is ugyanez történt. Itt egy más jellegű szerepvállalásról van szó. Az Erste Bank azután javasolta a magyar államnak és az EBRD-nek a tulajdonszerzést a magyar leányvállalatban, hogy azt tapasztalta, hogy a két fél egymással olyan megállapodást készül kötni, ami a bankrendszer és a kormány viszonyát új alapokra helyezi.

„Az Erste és az összes Magyarországon működő bank számára új perspektíva nyílt, s úgy ítéltük meg, hogy ebben érdemes a magyar államnak egyrészt a hazai szerepvállalás erősítése, másrészt annak a stratégiai szövetségnek a megpecsételése érdekében ezt a tulajdonrészt megszerezni, hogy így is jelezzük, (…) hogy ebben a viszonyban új fejezet kezdődött” – mondta Orbán Gábor.

Az államtitkár kitért rá, hogy eddig az EBRD azok közé tartozott, akik a leghevesebben bírálták a magyar kormányt. Mint mondta: Magyarországon eddig nem voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy új alapokra helyezzék a bankrendszerrel a viszonyt, ez az idő tavaly jött el, amikor stabil alapokra helyeződött a költségvetés, megerősödött az alacsony költségvetési hiány és a növekedés is olyan pályára állt, hogy ezt a lépést megtegyék. Másrészt a bankrendszerrel való ügyek nyugvópontra jutottak, példaként említette az államtitkár az elszámoltatást. Valóban eljutottunk arra a pontra, és ezt az EBRD hitelesítette, hogy igen, a magyar állam új korszakot nyit. Az, hogy az EBRD ezt a megállapodást velünk megkötötte, ez olyan áttörést jelent a nemzetközi pénzügyi világ megítélése szempontjából, ami majd sok következménnyel fog járni – mondta Orbán Gábor.

Ahhoz, hogy az Erste stratégiai szövetséget ajánljon az kellett, hogy a bankrendszer működési környezete érdemben javuljon, mi 2016-tól vállaltuk a bankadó csökkentését. A bankadó csökkentése 60 milliárd forint bevételkiesést eredményez 2016-ban a mostani számításaink szerint – mondta. Hozzátette: egyrészt a bankadó alapja csökken, másrészt a kulcs is változik.

Az Erste 550 millió eurós hitelprogramot indít Magyarországon, erről Orbán Gábor elmondta: Magyarországon az kell, hogy a hitelezési tevékenység felpörgetésre használják a bankok azokat az erőforrásokat, amelyek náluk maradnak. „Nemcsak az Erste, hanem ezáltal a teljes bankrendszer meg fog indulni és a mostani befagyott bizalomi légkör helyébe egy olyan helyzet lép, amikor az lesz a ciki, hogy Magyarországon valaki nem hitelez” – mondta.

Orbán Gábor úgy véli, hogy a bankrendszerben ez egy pozitív folyamatot indít el, a bankok jövedelmezősége javul és a terheik csökkennek, s ez a verseny függvényében azt jelentheti, hogy az ügyfelek számára a költségeket is leszorítják a bankok.


Forrás: Duna Közbeszéd