Orbán ismét megszegett egy megállapodást

A még megmaradt kevéske hitelét is elveszítheti a kormány, ha mégsem csökkenti a bankadót úgy, ahogyan azt az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banknak (EBRD) és az Erste Bank Group AG vezetőinek Orbán Viktor kormányfő megígérte, a nemzetközi hitelminősítő intézetek egy része is számol ugyanis ezzel a lehetőséggel. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az új földtörvény, illetve az 1200 hektár feletti nagyságú termőföldterület után járó uniós támogatás lefölözése már rövid távon is visszavetheti az agrárhitelezést.

 

A Fidesz-kormányzat meglebegtette annak a lehetőséget, hogy elkezdi 2016-tól mérsékelni az Európában kimagaslónak számító mértékű bankadót, de Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ehhez feltételeket szabott, mégpedig a pénzintézetek hitelezési aktivitásának növelését. A kormány ezzel ugyan nem ért egyet, de jegybank mégis a magasabb hitelkihelyezéshez kötné az adómérséklést. A miniszterelnök helyzetét megnehezíti, hogy az EBRD-vel és az Erste Bank vezetőivel megegyezett, hogy a bankban a magyar állam 15 százalékos részesedést szerezhet, ám ennek fejében nem rak újabb terheket a hazai bankrendszer vállára. A brókerbotrány vesztesei kártalanításának szétterítésével azonban – nem először – Orbán Viktor ismét megszegett egy megállapodást.

Czelleng Ádám, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője a Népszavának hangsúlyozta, a hitelezéshez kötni a bankadó mérséklését azért is nehezen értelmezhető, mert nem csak a kínálat, de a kereslet oldaláról is lehetnek korlátai a kihelyezésnek.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»